Кабмін визначив додаткові підстави для позбавлення експортерів верифікації

Уряд вніс зміни до Порядку реалізації експериментального проекту з верифікації субʼєктів АПК в умовах воєнного стану. 

Про це повідомив представник КМУ у Верховній Раді України Тарас Мельничук.

Зокрема уточнено норму щодо можливості підтвердження субʼєктом АПК факту експортних операцій, які були здійснені без порушення валютного законодавства на суму понад 40 млн грн. Підтвердити експортні операції можна буде листами від декількох банків, які видані з 23.02.2022 до 15.01.2024. 

Також урядовці визначили додаткові підстави для виключення експортерів з переліку верифікованих суб’єктів АПК:

  1. Якщо до них застосовувалася судова процедура банкрутства або якщо субʼєкт перебуває на стадії ліквідації.
  2. Якщо експортер перевищив 20% розміру частки неповернутої валютної виручки за операцією з експорту товару після 11.11.2023.

Читайте також: Підприємців позбавлятимуть верифікації на 6 місяців в разі порушення правил експорту агропродукції до країн ЄС

«Водночас, такий суб’єкт АПК матиме право повторно подавати заяву на включення до переліку верифікованих суб’єктів АПК не раніше, ніж через місяць після його виключення за умови відсутності такого суб’єкта в інформації про перевищення 20 відсотків розміру частки неповернутої валютної виручки, актуальної на дату подання заявки. Також  встановлено механізм (формулу) розрахунку частки неповернутої валютної виручки зазначеними суб’єктами», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 31 жовтня Кабмін оприлюднив постанову № 1132, яка має на меті підготовку до введення нових правил експорту зерна. Постанова наразі регулює виключно формування переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу. Тобто фактично передбачає, які компанії надалі будуть підпадати під нові правила експорту та відшкодування ПДВ.

Виконано за допомогоюDisqus