Фахівець дав поради, як правильно обрати ґрунтовий захист для соняшника та кукурудзи

Соняшник вже не перший сезон лишається фаворитом за посівними площами серед вирощуваних в Україні культур. Щодо кукурудзи, то прогнозовані площі під нею 2024 року мають утриматися на торішньому рівні чи трохи зменшитися. Фахівці компанії Ukravit рекомендують уже зараз формувати системи захисту. 

«Соняшник і кукурудза — культури, що зазвичай висіваються з широким міжряддям, тож доволі тривалий час вони не можуть чинити фітоценотичний тиск на бур’яни і, відповідно, не здатні конкурувати за світло, простір, вологу та елементи живлення з бур’яновою рослинністю. Між тим, нестача ресурсів на старті є серйозною перепоною до формування високого рівня майбутньої врожайності. Тож, щоб забезпечити посіви всім необхідним на ранніх етапах росту, ігнорувати ґрунтовий захист в жодному разі не варто — адже він є основою, на яку потім «надбудовуватимуться» подальші обробки», — зазначив керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець.

При виборі ґрунтового захисту фахівець рекомендує звертати увагу на культуру-попередника, вміст гумусу у ґрунтах і їх забезпеченість вологою, а також враховувати превалюючий тип забур’яненості. Якщо на полі переважають однорічні дводольні бур’яни, радить застосувати ґрунтовий та ранньопіслясходовий гербіцид Тернат (тербутилазин, 500 г/л). Тербутилазин в його основі абсорбується як листям, так і кореневою системою бур’янів і блокує транспорт електронів, що беруть участь у процесі фотосинтезу (фотосистема ІІ).

Експерт розповів про ефективні рішення для захисту посівів від дводольних бурʼянів

Читати також

Шляхом формування гербіцидного «екрану» на поверхні ґрунту препарат забезпечує надійний та тривалий контроль значно ширшого, на відміну від гербіцидів на основі триазинів, спектра дводольних бур’янів — лободи білої, щириці, амброзії полинолистої, нетреби, а також окремих злакових видів. Крім того, він ефективніше порівняно з прометрином контролює капустяні бур’яни — редьку дику, гірчицю польову, пригнічує падалицю ріпака.

На кукурудзі Тернат має досить широке «технологічне вікно» застосування: від досходового внесення до 5 листків культури. Однак найвища ефективність дії за післясходового застосування досягається, коли бур’яни перебувають у фазі сім’ядолей — 4 листків. На соняшнику його застосовують до появи сходів. Для розширеного контролю Олександр рекомендує поєднувати гербіцид у бакових сумішах з а-хлорацетамідами. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus