Парламент та Рада ЄС попередньо погодили продовження безмитної торгівлі з Україною

У середу Парламент і Рада Євросоюзу досягли попередньої домовленості про продовження заходів лібералізації торгівлі для України.

Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

«Тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено ще на один рік, до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах триваючої агресивної війни росії», — йдеться у повідомленні.

Комісія може вжити швидких заходів і застосувати будь-які заходи, які вважатиме за потрібне, якщо виникнуть значні порушення на ринку ЄС або ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт.

Постанова також передбачає екстрене гальмування особливо чутливої сільськогосподарської продукції, а саме птиці, яєць і цукру.

Читайте також: Politico: Франція приєдналася до Польщі у закликах обмежити імпорт української агропродукції 

Євродепутати домоглися розширення цього переліку вівсом, кукурудзою, крупою та медом. Захисні заходи також можуть бути введені, якщо відбудеться сплеск українського імпорту пшениці. Якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги 2022-23 років, то будуть введені тарифи.

Учасники переговорів від ЄП також запевнили, що Комісія діятиме швидше — протягом 14 днів замість 21 дня — якщо буде досягнуто пускових рівнів для введення автоматичних гарантій.

Як повідомлялося раніше, Європейський Союз готується ввести мита на імпорт зерна з росії та білорусі, щоб заспокоїти фермерів та деякі країни-члени. Це буде першим обмеженням на російські продовольчі товари з часу повномасштабного вторгнення в Україну. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus