Євросоюз готується ввести мита на російське та білоруське зерно — FT

Європейський Союз готується ввести мита на імпорт зерна з росії та білорусі, щоб заспокоїти фермерів та деякі країни-члени. Це буде першим обмеженням на російські продовольчі товари з часу повномасштабного вторгнення в Україну. 

Про це повідомляє Financial Times.

Як повідомили співрозмовники видання, знайомі з планами, найближчими днями Європейська комісія оголосить про мито в розмірі 95 євро за тонну на зернові з росії та білорусі. За словами джерел, це призведе до зростання цін щонайменше на 50%, що знищить попит. 

Представник ЄС зазначив, що ціни на зернові перебувають на чотирирічному мінімумі, в той час як росія є «дуже конкурентоспроможною на зернових ринках і чинить значний тиск».

Читайте також: Світ не має великих запасів пшениці поза межами росії. І вона продається агресивно — експерт

Мито буде встановлене на максимальному рівні, дозволеному правилами СОТ, росія може вжити заходи у відповідь, але вона вже заборонила більшу частину імпорту продовольства з ЄС, і багато європейських компаній у цьому секторі пішли з країни за останні роки.

Нагадаємо, 22 лютого Сейм Латвії у двох читаннях ухвалив постанову про заборону імпорту російської та білоруської сільгосппродукції до липня 2025 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus