В Україні потрібно посіяти 30 тис. га бавовнику, щоб задовольнити потреби оборонного сектору в целюлозі — нардеп

Річна потреба оборонного сектору України в целюлозі для виготовлення пороху становить 10 тис. т. Щоб забезпечити ці об’єми, потрібно посіяти бавовник на площі 30 тис. га.

Про це в матеріалі Latifundist.com «В Україні хочуть відродити вирощування бавовнику, з якого виробляють порох. Яку площу треба засіяти і де?» розповів голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський.

Зараз найкращі умови для вирощування бавовнику склалися в Бессарабії.

«Україна гостро потребує артилерійських снарядів, які знайти не так просто. Та й вартість снарядів за два роки великої війни зросла щонайменше втричі. Однією з причин, що ускладнює пошук потрібної кількості, є дефіцит пороху. А це також відбивається на ціні. Тому чому б нам не повернутися до технології виробництва пороху з бавовняної целюлози, яка практикувалася під час Другої світової війни?», — каже Чернявський.

Зараз реєстрація не ГМ-бавовнику займає 2-3 роки, а реєстрація ГМ-бавовнику взагалі заборонена. Зміни в законодавстві дадуть можливість захистити інтелектуальні права власників насіння і здійснювати контроль за сортами.

«Якщо вдасться оперативно внести зміни у законодавство, то посівна кампанія в Україні може розпочатися вже в кінці квітня-на початку травня. Тобто вже в цьому році Україна зможе отримати свій перший врожай бавовни. Маючи власну сировину для виробництва пороху, зможемо скоротити дефіцит снарядів», — додав Чернявський.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №10427-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника». Його підтримали 287 депутатів.

Виконано за допомогоюDisqus