Врожайність цукрових буряків знижується на 15–50% навіть при незначній забур’яненості

У технології вирощування цукрових буряків найголовніша проблема — знищення бур’янів. Навіть за незначної забур’яненості врожайність зменшується на 15–50%, йдеться в матеріалі на SuperAgronom.com.

Запаси насіння бур’янів в орному шарі ґрунту дуже великі (понад 1 млрд на 1 га). У шарі ґрунту товщиною 5 см, площею 1 м2 перебуває від 1100 до 2300 насінин різних видів бур’янів. Тому агротехнічні заходи не завжди забезпечують чистоту посівів. Рослини буряків є малоконкурентними щодо рослин бур’янів, особливо на перших фазах росту. За перші 90 діб із часу появи сходів у посівах просапних культур комплекс бур’янів може поглинати з ґрунту найдоступніші форми азоту — 160–200 кг/га, фосфору — 65–90 кг/га, калію — 170–250 кг/га.

Систему захисту цукрових буряків від бур’янів може бути досходова і післясходова.

«Враховуючи розтягнутий період сходів цукрових буряків та формування першої пари справжніх листків, доцільно застосовувати гербіциди до появи сходів, які мають ґрунтову дію і забезпечують чисті посіви впродовж 30-40 днів, стримуючи появу сходів бур’янів шляхом пригнічення їх паростків в ґрунті. За внесення ґрунтових гербіцидів необхідно враховувати рівень забезпечення вологою, вміст гумусу і кислотність ґрунту», — радить Юрій Баранчук, менеджер з розвитку агротехнологій у Центральному регіоні LNZ Group.

Станом на 18 квітня аграрії засіяли цукровими буряками 223,7 тис. га.

Виконано за допомогоюDisqus