Аналітики та урядовці назвали орієнтовний обсяг квоти на імпорт кукурудзи з України до ЄС за оновленою угодою про торгівлю

Наразі немає офіційних даних, скільки Україна зможе експортувати до ЄС кукурудзи і не потрапити під квотування. У Мінагрополітики Latifundist.com назвали цифру у 11,2 млн т. Аналітики Barva Invest теж говорять, що річна квота на кукурудзу може бути у межах 11,2 млн т.  

Однак під час міжнародної конференції Black Sea Grain заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка обмовився про 14 млн т.

«Треба розуміти, що в рамках торгових заходів, ЄС відніс до чутливих товарів українську кукурудзу не те, що безпідставно. ЄС потребує кукурудзи, але не лише з України, а й усього світу. Відповідно, якщо ми досягнемо порогових показників більше, ніж 14 млн т, все одно ніяких наслідків не буде, адже ЄС не застосовує мито на імпорт кукурудзи», — сказав він.

Наразі зберігається обмеження на експорт кукурудзи (та переліку інших товарів) до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі (EU-5), яку було введено після численних протестів європейських фермерів.

Більше читайте в матеріалі «ЄС хоче лімітувати імпорт кукурудзи з України. Про які об'єми йде мова та що з митом на зернові?».

  • 8 квітня представники держав-членів ЄС (Coreper) підтвердили попередню угоду, досягнуту раніше того ж дня між головуючим у Раді та представниками Європейського парламенту, щодо продовження пільгової торгівлі з Україною ще на один рік.
  • В Німеччині вважають добрим компроміс, якого досягли міністри сільськогосподарської галузі ЄС щодо експорту української агропродукції. Водночас Франція буде наполягати на обмеженнях імпорту українського зерна.
  • Європейський парламент 23 квітня, підтримав продовження дії угоди про безмитну торгівлю з Україною з додатковими запобіжниками для захисту європейських фермерів.
Виконано за допомогоюDisqus