В ЄС ухвалили попередню угоду про безмитну торгівлю з Україною. Вона матиме обмеження для сільгосппродукції, зокрема для кукурудзи

Представники держав-членів ЄС (Coreper) 8 квітня підтвердили попередню угоду, досягнуту раніше того ж дня між головуючим у Раді та представниками Європейського парламенту, щодо продовження пільгової торгівлі з Україною ще на один рік. Нова угода матиме обмеженнями для сільгосппродукції.

Про це йдеться в повідомленні Ради ЄС.

Призупинення дії ввізних мит та квот на український експорт до ЄС буде продовжене до 5 червня 2025 року. Угода містить два захисні механізми:

  • посилена версія існуючого механізму, який застосовуватиметься на основі регулярного моніторингу,
  • новий автоматичний захисний механізм, який зобов’яже Комісію повторно запровадити тарифні квоти, якщо імпорт птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, крупи та меду перевищує середнє арифметичне обсягів, імпортованих у другій половині 2021, 2022 та 2023 років.

Дія цього механізму запускається автоматично через 14 днів після виявленого перевищення обсягу експорту, а не через 21, як передбачалось раніше. 

Читайте також: Україна втратить 86 млн євро, якщо ЄС ухвалить оновлену угоду про безмитну торгівлю — ЗМІ

Нові умови пільгової торгівлі України з ЄС схвалить спершу профільний комітет Європарламенту у вівторок, 9 квітня, а до кінця місяця — і пленарне засідання Європарламенту.

Після цього відповідний регламент ухвалить Рада ЄС, його підпишуть представники Ради та Європарламенту, згодом він буде опублікований в Офіційному віснику Євросоюзу, а 6 червня — набуде чинності.

Як повідомлялося раніше, Франція приєдналася до Польщі у закликах до подальших обмежень на імпорт української сільськогосподарської продукції, погрожуючи зірвати переговори про продовження вільної торгівлі Києва з ЄС ще на рік.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus