Європа продовжила безмитний ввіз української агропродукції, але є нюанс. Кукурудза


Джерело фото: Latifundist.com

ЄС планує лімітувати поставки української кукурудзи на свій ринок — ввести квоту. Спробували розібратися з експертами, про які об'єми йде мова, як це вплине на вітчизняних експортерів, та як ЄС розраховує мито на імпорт кукурудзи, яке поки складає 0 €/т. 

Скільки зможемо експортувати кукурудзи до ЄС?

Як і очікував ринок, в ЄС ухвалили попередню угоду про безмитну торгівлю з Україною ще на один рік — до 5 червня 2025 року. Але з певними нюансами. Комісія повторно може запровадити тарифні квоти на імпорт птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, крупи та меду, якщо він перевищує середнє арифметичне обсягів, імпортованих у другій половині 2021, 2022 та 2023 років. Дія цього механізму запускається автоматично через 14 днів після виявленого перевищення обсягу експорту (раніше передбачалось через 21 день).

Нові умови пільгової торгівлі з Україною повинні схвалити до кінця цього місяця на пленарному засідання Європарламенту. 

Поки ніде немає офіційних даних, скільки ми зможемо завезти до ЄС кукурудзи і не потрапити під квотування. Але у Мінагрополітики нам назвали цифру у 11,2 млн т. Аналітики Barva Invest теж говорять, що річна квота на кукурудзу може бути у межах 11,2 млн т. 

Хоча під час міжнародної конференції Black Sea Grain заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка обмовився про 14 млн т.

Тарас Качка

заступник міністра економіки України — торговий представник України

«Треба розуміти, що в рамках торгових заходів, ЄС відніс до чутливих товарів українську кукурудзу не те, що безпідставно. ЄС потребує кукурудзи, але не лише з України, а й усього світу. Відповідно, якщо ми досягнемо порогових показників більше, ніж 14 млн т, все одно ніяких наслідків не буде, адже ЄС не застосовує мито на імпорт кукурудзи».

Нагадаємо, досі зберігається обмеження на експорт кукурудзи (та переліку інших товарів) до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі (EU-5), яку було введено після численних протестів європейських фермерів.

Як розраховується мито на імпорт кукурудзи в ЄС?

Мито на імпорт кукурудзи в ЄС зараз становить 0 €/т, як каже Тарас Качка. Однак ця цифра може змінюватися. Давайте розбиратися, чому?

Україна розпочинає переговори з ЄС, коли вже глибоко зайшла на його ринок. І це — шок
Читати також

Звернемося до Регламенту Комісії ЄС. В статті 5 говориться, що механізм оподаткування митом імпорту кукурудзи в ЄС прив'язаний до цін світового ринку (Чиказької біржі) та вартості морського фрахту із США (Мексиканської затоки або Дулута (Міннесота) до порту Роттердам для суден вантажопідйомністю щонайменше 25 тис. т.

Більш детально, як проводяться розрахунки по цій формулі, нам пояснив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич. За його словами, у розрахунок береться ціна на кукурудзу на Чиказькій біржі (€/т), плюс преміальна ціна (€/т) і вартість фрахту в Роттердам (€/т). Вираховується середньозважена цифра за останні 10 днів, яка потім віднімається від європейської базової ціни 157,03 €/т. Якщо виходить від’ємний показник — мито нульове. Якщо ця цифра перевищує індикатив 157,03 €/т — вводиться мито у розмірі різниці.

Маркіян Дмитрасевич

заступник міністра аграрної політики та продовольства України

 «Як переглядається мито? Наприклад, якщо різниця вийшла 5,48 €/т і Єврокомісія запровадила мито, то наступного разу вони переглянуть його тільки тоді, коли різниця буде збільшуватися або зменшуватися з кроком у 5 €/т. Знову-таки, беруть середньозважені цифри за останні 10 днів, і якщо бачать плюс 11 €/т, то вводять мито 11 €/т, а якщо показник від’ємний — мито знову знімають».

Як каже Маркіян Дмитрасевич (та й інші опитані нами аналітики та трейдери), система розрахунку досить складна.

Найчастіше вищезазначений механізм мита включався, коли ціна на Чиказькій біржі падала до рекордно низьких рівнів. Так, у квітні 2020 року ЄС довелося запровадити імпортне мито на кукурудзу (а також на сорго та жито) у розмірі 5,27 €/т (5,72 $/т) внаслідок падіння цін на CIF у США до 10-річного мінімуму. А вже у липні  через різке зростання цін воно знову було встановлено на рівні 0 €/т. 

Маркіян Дмитрасевич

заступник міністра аграрної політики та продовольства України

 «Навряд чи ЄС введе мито на кукурудзу. Поки ми не бачимо передумов для того, щоб цифри були вищі за індикатив у 157,03 €/т. Та й навіть, якщо ці мита введуть, вони не сильно вплинуть на українських експортерів. Трейдерм мені розповідали, що потрапляли у ситуації, коли підписали контракт, а наступного дня ЄС ввів мито на кукурудзу. То вони перечекали цей період, поки різниця між європейською базовою ціною та світовим стандартом впала, і вони знову взялися виконувати контракти без мита».

Балкер FULMAR S у порту Чорноморськ. Фото: Мінінфраструктури

Як обмеження вплине на українських експортерів?

Експерти агроринку вважають, що нові правила ЄС не повинні сильно вплинути на українських експортерів кукурудзи. І ось чому.

За словами Миколи Сольського, міністра аграрної політики та продовольства України, до кінця маркетингового року в ЄС ми зможемо вивезти ще 2-3 млн т кукурудзи старого врожаю. Ймовірно, що у новому експортному сезоні нам залишиться вивезти приблизно 4 млн т.

Микола Сольський

міністр аграрної політики та продовольства України

«Теоретично, якщо ми використаємо цю квоту в кінці листопада, то через два тижні Євросоюз повинен назначити розслідування та прийняти рішення щодо тарифних квот. У грудні, за тиждень до різдвяних свят, прийняти квоту? Сумніваюся, що це теоретично можливо, і що буде прийнято мито, яке зараз 0 €/т. А з 1 січня знову в силу вступить квота на 11,2 млн т».

У свою чергу президент «Української зернової асоціації» (УЗА) Микола Горбачьов під час Black Sea Grain пояснив, що у новому сезоні Україна може зібрати 76-77 млн т зернових та олійних. Експорт зернових та олійних прогнозується на рівні 43 млн т. Тоді як в цьому сезоні буде відвантажено приблизно 53 млн т.

Микола Горбачьов

президент «Української зернової асоціації» (УЗА)

«Тобто ми прогнозуємо зменшення експорту на 10 млн т через те, що ми на 6 млн т менше відвантажимо кукурудзи і на 4 млн т пшениці. Трохи додамо по сої та іншим культурам. Але завдяки цьому зменшенню, я вважаю, що тих норм, які встановила Європа для нас, буде достатньо, щоб торгувати з Європою кукурудзою в межах і без додаткових обмежень».

Що з посівними площами?

В цьому сезоні очікуються посівні площі кукурудзи на рівні 3,7-3,9 млн га, у порівнянні з 4 млн га у сезоні 2022/2023, розповіла керівниця підрозділу аграрних ринків та продуктів переробки компанії «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко під час Black Sea Grain.


Єлизавета Малишко

керівниця підрозділу аграрних ринків та продуктів переробки «УкрАгроКонсалт»

«12% наших респондентів відповіли, що мають намір знизити площі. Аргументують це тим, що компанії третій рік підряд не можуть тримати у своєму портфелі продукт, який у попередні два роки показував від’ємну рентабельнісь».

Причому 3,9 млн га — це прогноз Мінагрополітики. Хоча «УкрАгроКонсалт» теж більше схиляється до верхнього діапазону. Чому? Бо, по-перше, впали ціни на міндобрива. А по-друге, почали рости ціни на зерно у той час, коли певні компанії приймають рішення сіяти чи не сіяти. Респонденти «НІБУЛОНУ», компанії, яка допомагала «УкрАгроКонсалт» з опитуванням, підтвердили, що на 5% площа по кукурудзі буде вища за минулорічну. 

Кукурудза

На кінець травня Україна зможе експортувати майже всі свої залишки, тому Микола Горбачьов прогнозує, що під фініш сезону ціни на зернові в Україні ще трохи піднімуться. 


Микола Горбачьов

президент «Української зернової асоціації» (УЗА)

«Червень у нас пройде майже «без нічого». Ціна у світі піде трохи вгору. В Європі врожайність буде меншою. Ціни будуть трохи кращими для наших сільгоспвиробників. В той же час, сподіваюся, що логістична складова, яка у нас є через порти — покращиться. І тоді в наступному році агробізнес зможе приділити увагу не тільки прибутковим культурам, які в цьому році для нього невигідні, а й нарощувати свої виробництва».

Що із залишками кукурудзи у поточному році?

Досить цікава картина складається. Станом на кінець січня в Україні було близько 19 млн т залишків кукурудзи. А станом на початок квітня, за розрахунками аналітиків Barva Invest, запаси складали 11,5 млн т. Тобто нам вдалося експортувати всього за 2 місяці добрячих 7,5 млн т кукурудзи.

За словами Павла Хаустова, аналітика сільськогосподарського ринку Barva Invest, у період з початку року по 14 квітня найбільшими покупцями української кукурудзи були: Іспанія (2,3 млн т), Китай (2 млн т), Єгипет (1,4 млн т), Туреччина (1,2 млн т) та Італія (695 тис. т). А загалом експорт кукурудзи з початку року сягнув 11,1 млн т.

Експорт кукурудзи майже вийшов на рівень попередніх 5 років, зазначила Єлизавета Малишко.


Єлизавета Малишко

керівниця підрозділу аграрних ринків та продуктів переробки «УкрАгроКонсалт»

«Очікується зростання експорту у квітні. На першу половину квітня вже було проекспортовано 2 млн т кукурудзи. Є всі шанси досягнути або навіть перевищити максимальний рівень для цього сезону. Експортуємо в основному на азійсько-африканський ринок, у будь-якому разі, останні пару місяців. І, спираючись на оперативні дані, очікуємо на зростання цього тренду».

Микола Горбачьов під час Black Sea Grain зауважив, що в новому експортному році Франція продовжить підтримувати Польщу у тому, щоб менше зерна потрапило на європейський ринок. Разом лобіюватимуть законодавчі і фітосанітарні обмеження, які будуть обмежувати український бізнес. У свою чергу українські експортери продовжать шукати нові ринки збуту.

«Логічно, що ми їх знайдемо. Чи буде це Африка, чи будуть додаткові обсяги в Азію, але все одно все зерно продамо. Десь знову буде конкуренція, десь доведеться в чомусь поступитися або щось добудувати»,— резюмував Горбачьов.

Наталія Родак, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus