Ціни на український горох будуть найвищими, коли розпочнуться поставки на ринок Китаю — профільна асоціація

У 2024 році Україна збере не менше 400 тис. т гороху, заявила очільниця Асоціації бобових України Антоніна Скляренко в ефірі Суспільне.

«Середня врожайність бобової становить 2,3 т/га, окремі виробники збирають до 3 т/га. До війни внутрішнє споживання гороху становило 65-75 тис. т, зараз воно вдвічі менше. Україна споживає не більше 40 тис. т бобової, решту — експортуємо», — сказала вона.

За її прогнозами, цьогоріч аграрії засіють понад 160 тис. га гороху. На збільшення посівних площ впливає можливість експортувати горох до Індії та Китаю.

Скляренко зазначила, що в березні закупівельні ціни вже зросли на 2 тис. грн/т у порівнянні з передноворічними показниками, але найвищими будуть ціни, коли «розпочнуться поставки українського гороху на ринок Китаю, який є преміальним».

«Окрім Індії та Китаю український горох експортується до Пакистану, Туреччини, ЄС. Наші виробники почали переробляти горох на колотий — такий продукт є більш цікавим по ціні, користується попитом в ОАЕ та Саудівській Аравії. З ринками потрібно працювати: аграріям їздити на міжнародні виставки, переймати досвід та налагоджувати нові контакти», — додала Скляренко.

Читайте також: В Україні дефіцит насіння гороху, аграріям доводиться сіяти товарним — профільна асоціація

  • В лютому стало відомо, що Україна невдовзі зможе почати експортувати горох до Китаю.
  • Індія дозволила безмитний імпорт жовтого гороху до 31 березня 2024 року.
  • У березні ціни на український горох значно зросли після зняття Індією мита на імпорт.
Виконано за допомогоюDisqus