1 травня 2024, 13:00, Україна

«Претензії фальшиві і смішні». В АСР відреагували на закиди у звʼязках з рф після призначення нового директора Олімпекса

Топ-менеджер міжнародного фонду Argentem Creek Partners (АСР) Джон Паттон заявив, що будь-які спроби пов'язати АСР з росією «є фальшивими і смішними», йдеться в повідомленні пресслужби компанії.

Контекст. На цьому тижні видання «Факти» з посиланням на джерело в Офісі генпрокурора повідомило, що новим директором одеського портового термінала «Олімпекс Купе Інтернешнл» було призначено Андрія Науменка, який начебто має тісні зв'язки з бізнесменом з російським паспортом — Важею Джаші.

«АСР послідовно та стабільно підтримує Україну: з 2016 року ми інвестували в український бізнес понад $600 мільйонів. Ми активно виступаємо на міжнародному рівні за іноземні інвестиції для підвищення зусиль щодо відновлення та реконструкції України. Усі спроби пов'язати АСР із країною агресором є фальшивими та смішними. АСР не має ні активів, ні господарської активності у росії», — йдеться у заяві.

За словами Паттона, філіппінська фінансово-технологічна компанія Salmon, спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), яка входить до Групи Світового банку, провела ретельну перевірку та не знайшли зв'язку бізнесу з росією.

«Замість ганебної піар-кампанії Сергій Гроза та Володимир Науменко мають поважати рішення судів у різних країнах, що підтверджують їхню непрозору господарську діяльність та незаконне вилучення активів. Вони мають повернути кредиторам борг у розмірі $150 млн», — зазначив Паттон.

Важа Джаші — молдовський підприємець, генеральний директор Trans-Oil Group of Companies. У 2022 році, згідно зі статистикою, TransOil займала частку близько 90% у виробництві соняшникової олії в Молдові та близько 95% в експорті. За даними Опендатабот Важа Джаші є бенефіціаром ТОВ «ПВДТРЕЙД», ТОВ «ГРЕЙН ІУ» та Ренійського елеватора.

Читайте також: Олімпекс Купе Інтернейшнл: серійний дефолт Грози та Науменка, і знову з американськими інвесторами

  • У грудні 2022 року спалахнула публічна юридична суперечка між GNT Group та її кредиторами — АСР та Innovatus Capital Partners. Конфлікт також стосувався зернового терміналу «Олімпекс Купе Інтернейшнл».
  • Innovatus Capital Partners звинуватила в шахрайстві GNT через, нібито, втрату зерна на суму в $25 млн.
  • У GNT відкинули такі звинувачення та вважають дії кредиторів спробою рейдерського захоплення бізнесу. Кредитори розпочали процедуру банкрутства термінала.
  • У березні 2023 року Міністерство юстиції України своїм наказом скасувало незаконну спробу зміни директора компанії «‎Олімпекс Купе Інтернейшнл».