Кредитори розпочали процедуру банкрутства терміналу Olimpex Coupe

Кредитори Argentem Creek Partners (ACP) та Innovatus Capital Partners (Innovatus) ініціювали справу про банкрутство Olimpex Coupe International, дочірньої компанії GNT Group, яка управляє зерновим терміналом в Одесі.

Про це повідомила пресслужба ACP.

Зазначається, що рішення про звернення до суду із позовом про банкрутство наразі є єдиним способом для кредиторів зберегти активи від розмивання та непрозорих дій ексвласників Сергія Грози та Володимира Науменка, які без відома кредиторів утилізували майно у заставі — майже 400 тис. тонн зерна та насіння соняшнику, вартістю приблизно $130 млн.

Керуючий директор Innovatus Ана Фірмато зазначила, що компанія визнає стратегічну важливість виходу зерна з Одеського порту та залишає в силі свої зобов'язання інвестувати в Україну та підтримувати її економіку.

«‎Процедура банкрутства саме цієї організації є необхідним юридичним кроком для реструктуризації групи заради її прибутковості, прозорості, дотримання податкового законодавства та належного корпоративного управління», — зазначила вона. 

Регіональний топменеджер ACP Джон Паттон додав, що буде призначений арбітражний керуючий, якому буде доручено забезпечити відсутність збоїв у роботі термінала. 

«Ця комплексна реорганізація є найкращим способом захисту робочих місць та операційної роботи терміналу, адже він відіграє важливу роль у Чорноморській зерновій ініціативі. Успіх зернового коридору має вирішальне значення для народу України та міжнародної продовольчої безпеки‎», — резюмував Джон Паттон.

Читайте також: «‎З лану до судна. Як відбілюється кешове зерно»‎ 

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року на потужностях зернового термінала «Олімпекс Купе Інтернешнл» в Одесі зберігалось зерно, яке було у заставі в Innovatus. В компанії вважають, що зерно нібито було розграбоване й продане. Загальну суму зерна та інших запасів Innovatus оцінюють в $25 млн.

В GNT відкидають звинувачення та заявляють, що відразу після початку війни, 25 лютого 2022 року повідомили Innovatus про неможливість забезпечення збереження зерна та контролю його якості через військові ризики. 

Доводам термінала GNT, стосовно відсутності доступу до термінала після 24 лютого і до середини травня, в Innovatus не знайшлося підтвердження. Серйозних переговорів GNT, на думку Innovatus, також не вела.

В компанії вважають, що GNT просто бажає виграти для себе час, а всі заяви GNT про достатність зерна на терміналі є голослівними

Водночас суд Англії все ж вирішив арештувати активи Сергія Грози та Володимира Науменка, власників компаній GNT Group і Olimpex Coupe International, на суму $118 млн.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus