Американський фонд звинувачує термінал GNT у привласненні $75 млн кредиту. Термінал заперечує і обіцяє повернути гроші

Американський кредитор Argentem Creek Partners (ACP) заявила про початок процедур примусового повернення коштів проти GNT Group, яка оперує зерновим терміналом «Олімпекс Купе Інтернешнл» в Одеському порту.

Про це повідомила пресслужба ACP.

Argentem Creek Partners заявляє про аргументовані підозри щодо численних корпоративних зловживань з боку GNT.

Повідомляється, що у 2019 році ACP позичила GNT Group $75 млн та вже після трьох років змушена була скористатися правами, наданими забезпечувальними документами та вжити примусових юридичних заходів, а саме: 

  • встановити корпоративний контроль над компаніями GNT Group на Кіпрі та в Україні, аби відновити нормальний перебіг бізнес операцій 
  • запровадити прозору бізнес-практику, провести аудити й впровадити чітке управління.

«‎Це було непросте рішення для Argentem. Проте через суттєвий брак прозорості в управлінні та звітності ми маємо підстави вважати, що мало місце масштабне корпоративне правопорушення, яке завдало шкоди правам та інтересам міжнародних інвесторів»‎, — зауважив регіональний топменеджер ACP Джон Паттон.

GNT вважає, що кредитний договір був укладений таким чином, що всі кредитні кошти мали суто цільове призначення, і будь-яке їхнє нецільове використання було неможливим, а обслуговування кредитного договору було покладене на міжнародного довіреного управляючого — трастову компанію Madison Pacific Trust Limited.

«Нагадаємо, у 2022 році Україна опинилася в ситуації повної морської блокади у зв’язку з війною з росією, що суттєво вплинуло на фінансові показники усіх гравців ринку перевалки вантажів. Кредитний договір дозволяв нам відтерміновувати виплати по кредитам, на що ми отримували обумовлені договором вейвери (відтермінування)‎», — повідомили в ‎GNT.

Разом з тим, GNT Group заявляє про готовність погасити кредитні зобов’язання перед Argentem Creek Partners та свою відкритість до переговорів щодо надання усіх необхідних фінансових документів для проведення аудиту. Адже, на їх думку, жодних порушень і нецільового використання кредитних коштів бути не могло. 

«Ми хотіли б підкреслити, що GNT Group є одним з учасників, задіяних у «зерновому коридорі» за підтримки ООН і ніколи не вдавалися до жодних зловживань кредитними коштами за всю свою понад 20-річну історію‎», — відмітили у‎ GNT Group.

Читайте також: «‎Чому McDonald’s не до душі казахстанська яловичина? Уроки тваринництва від Казахстану»‎ 

Нагадаємо, що Китай затримує експорт українського збіжжя.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus