Innovatus звинувачує GNT у крадіжці зерна на $25 млн. Термінал каже, що зерно зіпсувалось

Компанія Innovatus Capital Partners звинуватила в шахрайстві GNT Group, яка володіє та управляє зерновим портовим терміналом «Олімпекс‎»‎ в Одесі.

Про це йдеться в заяві компанії Innovatus Capital Partners, пише BorgExpert.

Відзначається, що з 24 лютого 2022 року на потужностях зернового термінала «‎Олімпекс»‎ зберігалось зерно, яке було у заставі в Innovatus. За результатами розслідування, зерно було розграбоване й продане. Загальну суму зерна та інших запасів оцінюють в $25 млн.

«‎Використання GNT війни як засобу розкрадання коштів, які їм не належать, є жахливим. На жаль, цей вид корупції б’є по всіх українцях», — сказала керуючий директор Innovatus Ана Фірмато.

В GNT відкидають звинувачення та заявляють, що відразу після початку війни, 25 лютого 2022 року повідомили Innovatus про неможливість забезпечення збереження зерна та контролю його якості через військові ризики. Так, 13 травня 2022 року міжнародна інспекційно-сертифікаційна компанія Bureau Veritas провела інспекцію цього зерна та виявила і задокументувала його псування.

«Вологе зерно у закритому просторі може бути вибухонебезпечним у випадку влучання снаряду у силос. Тому керівництво терміналу прийняло рішення негайно вивезти зіпсоване зерно на утилізацію. Також, необхідно зазначити, що аналогічна інспекція була проведена компанією Cotecna у лютому 2022 року, до початку війни, яка підтвердила наявність зерна, переданого у заставу Innovatus на потужностях терміналу», — ‎зазначили в GNT.

Відзначається, що після початку роботи «зернового коридору‎»‎, свіжі партії зерна були повернуті на потужності термінала «‎Олімпекс».‎

Повідомляється, що з початку жовтня 2022 року керівництво GNT Group продовжувало переговори стосовно погашення заборгованості у розмірі $20 млн перед Innovatus.

Разом з тим, повідомили в GNT, на цей час компанія не може завершити погашення боргу через блокування зі сторони іншого кредитора — Argentem Creek Partners LP, який вимагає погашення боргів на Pari Passu (рівних) умовах.

«‎13 грудня 2022 року GNT Group підтвердило своє бажання погасити борг перед Innovatus Capital Partners у комунікаціях з керуючим директором фонду Аною Фірмато, але згода на це від Argentem Creek Partners LP не була отримана. Переговори будуть тривати далі», — уточнили в GNT.

Відзначається, що GNT Group готова докласти усіх зусиль до розв’язання цієї ситуації і сподівається на відкриту конструктивну позицію кредиторів. 

У GNT запевнили, що обсяг вантажу на терміналі достатній для розрахунку за борговими зобов’язаннями.

Читайте також: «‎Прогнози 2023: відмова від добрив, недостача насіння та біоетанол»

Нагадаємо, що американський фонд звинувачує термінал GNT у привласненні $75 млн кредиту. Термінал заперечує і обіцяє повернути гроші.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus