Вологість та помірні температури сприятимуть поширенню хвороб серед зернових, фахівці порекомендували захист

Затяжний дощовий період поповнив ґрунти вологою, необхідною для росту та розвитку зернових. Одночасно вологість у комплексі з помірними температурами створили сприятливі умови для поширення комплексу хвороб. В зоні ризику опинилися як озимі, так і ярі зернові, повідомляють фахівці Ukravit.

«Гідротермічні умови кінця квітня-початку травня були сприятливими для розвитку та поширення хвороб зернових колосових культур. Так, у посівах озимих зернових та ячменю спостерігається ураження борошнистою росою, септоріозом, піренофорозом, плямистостями листя ячменю, подекуди іржею. Щодо ярих зернових, вони після завершення дії фунгіцидного протруйника будуть вразливі до інфікування поширеними хворобами», — зазначив керівник департаменту агротехнолоій компанії Олександр Мигловець.

За його словами, не проконтрольовані своєчасно, ці хвороби, особливо за сприятливих погодних умов, уражують як стебло, так і листковий апарат, що зменшує зелену продуктивну площу і негативно впливає на фотосинтез та інші життєво важливі процеси. В середньому це може призвести до втрати від 15% й навіть до 60% майбутньої врожайності.

Експерт рекомендує застосувати інноваційний трьохкомпонентний фунгіцид із фізіологічним ефектом Капітал (азоксистробін, 150 г/л + ципроконазол, 60 г/л + епоксиконазол, 50 г/л). Три діючі речовини в його складі забезпечують контроль максимально широкого спектра хвороб, у точу числі й на новому прирості. 

Азоксистробін переміщується акропетально і трансламінарно й здатен контролювати збудників із 4-х класів — Аскоміцети, Базидіоміцети, Дейтероміцети та Ооміцети. Ципроконазол інгібує біосинтез стеринів, в тому числі ергостеролу, у клітинах грибів і, на відміну від інших інгібіторів біосинтезу стеринів, проявляє ширший спектр дії, обумовлений фізико-хімічними властивостями, поглинанням і переміщенням у рослинах. Епоксиконазол блокує утворення ергостеролу у клітинах грибів, внаслідок чого вони не здатні формувати клітинні мембрани і припиняють свій розвиток. 

Читайте також: Наслідком неякісного гербіцидного захисту сої може стати втрата від 15 до 30% врожаю

Виконано за допомогоюDisqus