Мінагрополітики презентувало Стратегію розвитку сільського господарства до 2030 року: основні цілі

Мінагрополітики з проектом ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA) презентували Стратегію розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на період до 2030 року, повідомляє пресслужба міністерства.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Вона передбачає чітке визначення пріоритетів та створення сприятливих умов для розвитку сільського господарства та сільських територій України. Стратегія розроблена з урахуванням потреби змін в агросекторі, зокрема пов’язаних з наданням Україні статусу кандидата на вступ до ЄС та інших міжнародних зобов’язань.

Документ містить 7 стратегічних цілей, у кожну з яких включено візію та підцілі. Їх реалізація передбачається до 2030 року.

Ціль 1. Розбудова інклюзивної політики розвитку сільського господарства та сільських територій: інституційна спроможність.

В рамках цієї цілі також буде прийнятий Закон про Державний аграрний реєстр. Планується, що понад 80% державної підтримки сільського господарства буде надходити через ДАР.

Ціль 2. Гарантування суспільних потреб у високоякісних, поживних та безпечних харчових продуктах: досягнення продовольчої безпеки.

Передбачає прийняття політики безпечності харчових продуктів ЄС та стандартів контролю у сфері санітарних та фітосанітарних заходів (СФЗ), які повністю гармонізовані з вимогами ЄС.

Ціль 3. Забезпечення стійкості сільськогосподарського сектору: підтримка стабільного та справедливого доходу виробників, підвищення їх конкурентоспроможності. 

Впроваджуватимуться програми підтримки ліквідності, державних гарантій, а також грантового фінансування, пом’якшення або часткового відшкодування витрат для подолання наслідків війни. 

Ціль 4. Ефективне використання земель: розмінування, земельна реформа.

Планується створити та забезпечити роботу національного геопорталу, який стане джерелом точних, достовірних, актуальних і головне офіційних даних про геопросторові об’єкти.

Ціль 5. Кліматично орієнтоване сільське господарство: пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптація до них.

Це розвиток водопостачання для зрошення земель, кліматично орієнтованого сільського господарства, органічного виробництва, циркулярної біоекономіки, біоенергетики.

Ціль 6. Модернізація аграрного сектору: розвиток переробки, інновації, цифровізація та обмін знаннями.

Передбачається сприяння розвитку переробних підприємств, покращення доступу до досліджень, інновацій. Підтримка послуг з розвитку сільського бізнесу та сільськогосподарських дорадчих послуг, цифровізація галузі.

Ціль 7. Створення умов для розвитку сільських територій.

Підтримка молодих фермерів, розвитку жіночого підприємництва.

Проект Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні до 2030 року розміщено для обговорення на сайті Мінагрополітики за посиланням. Затвердження Стратегії Урядом планується до кінця 2024 року.

Читайте також: Мінагро оприлюднило проєкт Стратегії продовольчої безпеки України

Виконано за допомогоюDisqus