Експерт назвав головні виклики для українського агробізнесу

Українському аграрному бізнесу, який хоче не просто працювати, а й розвиватися відповідно до світових тенденцій, варто постійно враховувати ключові глобальні та локальні тренди й напрямки у побудові своїх стратегій. На цьому наголосив Святослав Ткаченко, СЕО Agro Marketing Agency, під час дискусійної панелі «Від насіння до тарілки: стратегічний маркетинг в агробізнесі» в ході агромаркетингового форуму «Коммбайн — 2024».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Серед основних глобальних викликів, який вже вплинув (і буде впливати надалі!) на наших аграріїв і змусив багатьох з них трансформувати свої бізнес-процеси, є зміна структури агросектору в умовах євроінтеграції. Агрокомпаніям, які працюють на експорт, необхідно ще більше дбати про свою репутацію, своєї продукції, свого виробництва. Така ж ситуація і з наступним викликом — світовим трендом сталого розвитку. Великі бізнеси вже підлаштувалися і заявили свої стратегії сталого розвитку, які, зокрема, включають скорочення та відповідальне споживання ресурсів. Проте це обов’язково з часом мають зробити і середні та малі агрокомпанії», — пояснив Святослав Ткаченко. 

За його словами, неабиякий вплив на розвиток агросектору загалом та його учасників зокрема, мають і такі напрямки як декарбонізація, так званий «екофрендлі» чи біологізація сільського господарства. Аграрії, які ще не врахували ці світові тренди, будуючи свої загальні бізнес-стратегії, вже варто про це замислитися. 

«Вже досить тривалий час в український АПК намагаються впровадити простежуваність продукції від поля до тарілки. Якщо бути відвертими, поки що не дуже успішно. Але то й же курс на євроінтеграцію вимагає прозорості та готовності кінцевого виробника показати цей ланцюг. Тому бізнесу вже необхідно працювати над цим. Це, до речі, допоможе підхопити ще один тренд — любов до свого споживача, піклування про нього. Дуже тішить те, що в Україні це вже працює. Великі агрохолдинги вже мають відповідні стратегії роботи зі споживачем», —переконаний СЕО Agro Marketing Agency.

Говорячи про більш локальні виклики, експерт відмітив суттєве зменшення населення України: за роки незалежності воно скоротилося вдвічі — з 50 млн до близько 25 млн. Відповідно, до кризи споживчої додаються ще і чималі проблеми з кадрами, що також сьогодні має сильний вплив на діяльність практично всіх виробництв. І це на додаток до існуючих надскладних умов роботи, викликаних війною та енергозабезпеченням.

Виконано за допомогоюDisqus