Ніякого контролю, ніяких обстежень суден. Посол України в Туреччині прокоментував можливе відновлення зернової угоди

Україна вважає, що в разі відродження «зернового коридору» умови мають бути переглянуті, зокрема в частині контролю суден, які виходять з українських портів. Про це в ефірі телемарафону заявив посол України в Туреччині Василь Боднар, повідомляє «Європейська правда».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За його словами, той факт, що Україна змогла прокласти власний безпечний чорноморський морський маршрут, стимулює інших партнерів, зокрема й Туреччину, шукати більш безпечні умови для проходу кораблів.

«Єдине, що нас не влаштовує (у відродженні «зернового коридору», — прим. ред.), — це те, що ми б повернулись до умов, які функціонували в межах першого «зернового коридору». Ніякого контролю, ніяких обстежень суден, які йдуть з українських портів, бути не може. Ми на це ніколи не погодимось», — сказав Боднар.

Але, як зазначив Боднар, «зерновий коридор» міг би знизити вартість страхування суден, які прямують до України, а також збільшити рівень безпеки судноплавства в Чорному морі.

«Ми також працюємо з турецькою стороною. Але пріоритетом для нас є реалізація «формули миру» президента Зеленського, де глобальна продовольча безпека і передбачає безпеку судноплавства», — додав Боднар.

Читайте також: «Залишивши осторонь поставки зерна на Захід». В Туреччині заговорили про відродження зернової угоди

  • 17 червня росія заявила про вихід з зернової угоди. Причиною такого рішення, за словами речника кремля, стало те, що частина угоди, яка стосується росії, не була виконана. 
  • 11 липня ррезидент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина починає роботу над відродженням Чорноморської зернової ініціативи.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus