Україна нарощує експорт агропродукції до Європи — ІАЕ

Експорт агропродукції у січні-червні 2024 року збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 5% і склав $12,4 млрд, повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

За його словами, основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються три регіони — країни Європейського Союзу, Азії та Африки. У І півріччі 2024 року їх сумарна частка склала майже 94% вартості українського експорту сільгосппродукції.

При цьому спостерігається нарощування поставок до Євросоюзу, який третій рік поспіль виступає головним ринком збуту, а також Африки, тоді як експорт продовольства в Азію знижується, зазначив Пугачов.

«Утримуючи позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції від початку повномасштабної агресії рф на території нашої держави, країни — члени Європейського Союзу за січень-червень 2024 року закупили понад 50% українського продовольства — на $6,2 млрд, на 4% перевищивши показник за відповідний період минулого року», — повідомив академік.

За І півріччя 2024 року країни Азії закупили українського продовольства на $3,9 млрд, що на 9% менше, ніж за відповідний період 2023 року. Частка Азії за цей період склала понад 31% від загального експорту аграрної продукції. 

Обсяги експорту до країн Африки становили $1,47 млрд, перевищивши торішній показник у 1,7 разу. Частка цього регіону дорівнювала 12% від загального експорту аграрної продукції з України.

  • Експорт агропродукції морем у липні зріс на 57% в порівнянні з минулим роком.
  • Перебої з електропостачанням суттєво вплинуть на швидкість та обсяги експорту зерна через порти.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus