Підтримка аграріїв, регулювання цін та державні резерви — уряд затвердив стратегію продовольчої безпеки

Кабінет міністрів на засіданні у вівторок затвердив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року, пише Економічна правда, в розпорядженні якої є документ із затвердженою стратегією.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Документ визначає три стратегічні цілі. 

Перша — наповнення ринку агропродукції. Це робитимуть шляхом підтримки виробників, зокрема виробників органічної продукції, аби поступово заміщувати імпорт цих продуктів, та відновлення підприємств харчової промисловості. Також для виконання цілі планують посилювати співпрацю з країнами ЄС та США, Британією та Канадою, а також розвивати співпрацю з країнами Азії «з особливим акцентом на розширенні співробітництва в аграрній сфері з Китайською Народною Республікою».

Другою метою є забезпечити доступність продовольства для всіх, зменшення частки продовольства в структурі витрат українців. Для цього необхідні механізми реалізації ефективного регулювання ринків с/г продукції та харчових продуктів. Зокрема, тут йдеться про можливе державне регулювання цін.

Третя ціль стратегії — забезпечення безпекової компоненти продовольчої безпеки. Ключовими складовими цілі є створення та наповнення державних резервів за визначеним Кабміном переліком продуктів, створення системи моніторингу продбезпеки, пріоритетне розмінування сільгоспземель.

Також для виконання цієї мети працюватимуть над відновленням логістичних ланцюгів та синхронізацією аграрного законодавства України з законодавством ЄС в різних сферах, протидією змінам клімату. 

Кошторис стратегії — 4,9 млрд грн щороку до 2027 року. Операційний план заходів на виконання стратегії поділений на два етапи: 2024-2026 роки та 2027 рік.

Попри різні завдання, структура видатків щороку прописана однакова: 3 млрд грн на розмінування, 700 млн грн на боротьбу з хворобами тварин, 1 млрд грн на компенсації вартості сільгосптехніки і 200 млн грн на підтримку аграріїв.  

Уряд також вважає, що український агропромисловий комплекс може в короткостроковій перспективі стати найпривабливішим інвестиційним портфелем, який оцінюється у 57 млрд доларів. Серед пріоритетних напрямків — іригація, елеватори, біогаз, готова продукція (овочі, фрукти, молочні та м’ясні продукти), насіння та сільгосптехніка, продукти глибокої переробки.

Читайте також: Мінагрополітики презентувало Стратегію розвитку сільського господарства до 2030 року: основні цілі

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus