Експортери відтепер можуть отримувати ліцензії в електронній формі

Українські експортери отримуватимуть ліцензії в електронній формію. Це передбачено змінами до наказу Мінекономіки «Про порядок ліцензування експорту товарів» і є частиною реформи дерегуляції, повідомили в міністерстві.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Робота над цифровізацією послуг, які надає держава бізнесу, одна з ключових складових дерегуляції. Нині ми повністю переводимо отримання ліцензій експортерами в електронний формат. Та працюємо над аналогічним спрощенням процедури для імпортерів. Крім того, спрощуємо сам процес отримання дозвільних документів, зменшуючи необхідну кількість документів для подачі на ліцензію», — зазначила Перша віцепрем’єр-міністерка України — Міністерка економіки Юлія Свириденко.

Зміни до наказу «Про порядок ліцензування експорту товарів» передбачають: 

  • Подання документів та отримання ліцензії в електронній формі. При цьому для підприємців залишається можливість за бажанням подавати документи у паперовому вигляді. 
  • Скорочення переліку документів, які необхідно подати для отримання ліцензії. 

Також змінами до наказу оновлено форму заявки на видачу ліцензії, форму ліцензії, інструкції про їх заповнення та положення про порядок ліцензування.

Для отримання ліцензій на експорт товарів з України підприємцям, що обрали електронну форму подачі документів,  необхідно перейти у розділ «Зовнішньоекономічна діяльність» на Єдиний державний вебпортал електронних послуг за посиланням https://my.gov.ua/info/service/2817/details

У власному електронному кабінеті на вебпорталі підприємець має подати в електронному вигляді пакет необхідних документів. Після розгляду документів у встановлені терміни, та в разі ухвалення позитивного рішення ліцензія в електронному вигляді з'явиться в кабінеті заявника. 

Читайте також: Нові правила експорту зерна 2024. До чого готуватись?

  • УЗА прогнозує, що експорт в новому сезоні 2024/2025 складе 41 млн т, що на 2,5 млн т менше попереднього прогнозу. Падіння експорту в порівнянні з минулим сезоном може скласти більше 16 млн т.
  • Станом на 31 липня Україна експортувала в 2024/25 МР 3,4 млн т зернових і зернобобових. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus