У 2024/25 МР поставки кукурудзи з ключових країн-експортерів зменшаться, але обсяги залишаться високими — аналітики

У 2024/25 МР очікується зменшення поставок кукурудзи з ключових країн-експортерів Чорноморського регіону, через втрату значної частки свого потенціалу виробництва кукурудзи після липневої спеки. Але обсяги залишаться історично високими, повідомляє ASAP Agri.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Водночас попит з боку деяких основних покупців може бути стриманим. USDA очікує імпорт Китаю в 2024/25 МР на рівні 23 млн т, що на рівні попереднього року.

«Попит з боку ЄС викликає сумніви. Зараз USDA оцінює його на рівні 18 млн т, порівняно з 20,5 млн т за рік. Однак нещодавнє зниження прогнозу врожаю Єврокомісією на 1,9 млн т за місяць до 62,9 млн т може призвести до перегляду прогнозу імпорту ЄС у бік підвищення», — зазначають аналітики.

В ASAP Agri зауважують, що для України також важливо бачити попит з боку Єгипту та Туреччини. Для Єгипту поточний прогноз USDA становить 8 млн т на 2024/25 МР, що на 7% більше, ніж у минулому році. У свою чергу Туреччина може скоротити імпорт на 40% р/р до 1,8 млн т.

Читайте також: Жнива кукурудзи на Дніпропетровщині можуть початися в третій декаді серпня — ASAP

  • Barva Invest через спеку знизили свій прогноз виробництва кукурудзи в Україні у сезоні 2024/25 на 21% у порівнянні з минулорічним до 24,4 млн т.
  • Керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко вважає, що врожай кукурудзи цьогоріч може скоротитися на 20-30%.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus