Румунські фермери змушені купувати кукурудзу, щоб розплатитися з селянами, бо власний врожай «згорів». Розповідаємо, скільки зернової збере країна

Поле кукурудзи у Румунії у першій декаді серпня 2024
Поле кукурудзи у Румунії у першій декаді серпня 2024
Джерело фото: AgriPortal

«По кукурудзі — це один із найскладніших сезонів в Румунії на моїй пам’яті», — починає свій виступ на Trend&Hedge Club Габріель Разі, представник компанії Harvista. Очікується, що Румунія через літню спеку втратить до 30% свого врожаю кукурудзи. Деякі фермери у південних регіонах змушені передискувати поля, бо рослини спеклися. Водночас ситуація у західних регіонах дещо краща. Тож з якою врожайністю збирають кукурудзу румунські фермери? Що з врожайністю соняшника та якістю пшениці? І як нинішня ситуація спонукає румунське агро до змін? Прогнозами ділиться Габріель Разі.

Як погодні умови у червні-серпні вплинули на посіви?

Посіви кукурудзи в Румунії перебувають у значному стресі. Щоб наочно це продемонструвати я порівняв індекси термального та вологого стресу у червні-серпні 2021 році з нинішніми.

Отож, що ми бачимо з графіку? Що у червні пройшли дощі і румунські аграрії сподівалися отримати гарний врожай. Але з середини червня термічний стрес почав витягувати вологу з ґрунту швидше, ніж зазвичай.

У липні під час критичного для кукурудзи періоду запилення, температура піднялася до 40℃. У серпні ця екстремальна спека ще більше посилилася.

Врожайність кукурудзи

Подивіться на фото, зроблені у червні. Як бачите, рослини виглядають добре. Аграрії налаштовані оптимістично.

А тепер подивіться на фото, зроблені на полях у серпні. Посуха всього за місяць призвела до швидкого погіршення стану посівів. Деякі аграрії змушені були передискувати поля і чекати осінню посівну.

За інформацією, яка надходить з ринку, врожай кукурудзи буде поганим. Аграрії, які вирощують зернову без зрошення, отримують в середньому 2-4 т/га. На зрошенні результат кращий — 8 т/га. Хоча за нормальних умов на зрошенні румунські аграрії отримують в середньому 15 т/га.

Дещо кращі врожаї очікуються у західній частині Румунії, де були опади, і де засіяно 350 тис. га. Агропідприємства з цих районів ще можуть зробити свій внесок на ринок.

Імпорт і експорт кукурудзи з Румунії

Очікується, що цього року Румунія збере 7,7 млн т кукурудзи. Це на 30% менше за минулорічний показник. Адже за типовий рік Румунія збирає близько 12 млн т цієї зернової.

Традиційно ми — країна-експортер кукурудзи (основними імпортерами румунської кукурудзи є Іспанія, Італія, Нідерланди та країни Близького Сходу — прим. ред). За прогнозами, експорт у 2024/2025 МР скоротиться до приблизно 2,2 млн т (4,4 млн торік). Однак у Західній Європі очікується гарний врожай кукурудзи через дощі цього літа. Тож, можливо, такі країни як Іспанія купуватимуть кукурудзу, наприклад, у Франції. Впевнений, що США та Аргентина теж із задоволенням будуть їй продавати.

Імпорт цього року може зрости до 730 тис. т у порівнянні з 380 тис. т торік. За рахунок імпорту, наприклад, з таких країн як Сербія чи Молдова, ми доповнимо свій нижчий врожай кукурудзи.

Це в свою чергу дозволить збалансувати ціни на внутрішньому ринку. Бо що ми бачимо сьогодні? На ринку виникла незвичайна премія: внутрішні споживачі платять на 40-50 €/т більше, ніж покупці з порту Констанца. Однак ця премія не може тривати протягом усього сезону, оскільки, як я вже сказав, ми зможемо доповнити свій врожай імпортом.

Ціни на кукурудзу

Максимальна ціна у Констанці на новий врожай румунської кукурудзи — 202 $/т. Останнім часом ціна дещо виросла. Бо з початком посухи, коли оцінка врожайності зменшилася, ціна впала до 180$/т. Прогнозується експортна ціна на рівні 217-220 $/т з поставкою FOB.

Фермери готові купувати кукурудзу, і купують, бо їм треба платити селянам врожаєм. Це щоб ви розуміли, наскільки ситуація з врожаєм є критичною. Якщо вони збирають 2 т/га, а всього у них 25 га, то їм фактично нічого привозити на зберігання. А є фермери, які взагалі збирають менше 1 т/га.

Соняшник, пшениця та цукровий буряк

В Румунії зібрано вже 50% площ соняшника (станом на 21 серпня — прим. ред.). Результати досить скромні — врожайність не більше ніж 1,5- 2 т/га. Це найгірший врожай за останні 5 років. Але знов-таки у західній частині країни врожайність очікується краща. 

Південь на стресі. В середньому соняшник «обіцяє» не більше 0,5-1,4 тонни з га. АгроЕкспедиція 2024: Миколаївщина, Одещина
Читати також

Щодо якості пшениці. Якщо порівнювати з Німеччиною та Францією, де на посіви значний вплив мали дощі, у нас з якістю все добре. Цього року просто ідеальні показники.

Цукрові буряки ми вирощуємо у південних регіонах, ближче до Молдови. Там погодні умови були більш-менш стабільними та гарними. На посіви вони не мали великого впливу.

Перезавантаження румунського агросектору

Аграріям доведеться змінювати свою стратегію роботи. Ймовірно, що структурні зміни у плануванні сівозміни та виборі агротехнологій ми побачимо вже наступного року. Адже деякі агровиробники втратили чотири з п’яти врожаїв кукурудзи. Ну не можуть вони втрачати свої кошти і продовжувати працювати в такому напрямку. Не можуть ще один сезон пережити з поганим врожаєм. Це сильно б’є по їх фінансах. 

«Все горить». Опитуємо аграріїв, як спека вдарила по посівах кукурудзи, соняшнику та сої (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Читати також

Тому над румунським агро нависають штормові хмари. Зважаючи на кількість вологи у ґрунті, нас чекає складна осіння посівна кампанія. У південних регіонах продовжать працювати з пшеницею. Ріпаку більше будуть сіяти. Навесні — соняшник і пшеницю. А от площі під кукурудзою в деяких районах зміняться. Через декілька років взагалі буде створено новий кукурудзяний пояс. На Півдні її вже не будуть вирощувати.

Отож, перший крок до перезавантаження агро у південних регіонах — зміна сівозміни. Другий — перехід на зрошення. І це дуже гарне рішення, але я не впевнений, що уряд зможе швидко прийняти відповідні програми та втілити зміни в життя.

Якщо ми подивимося на наших конкурентів — Францію, Україну, Німеччину — ми маємо нижчу врожайність. У нас дуже фрагментований ринок. Тому нам треба покращувати роботу агропідприємств.

Наталія Родак, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus