На Вінниччині завершують будівництво сухого порту, інвестиції — понад $15 млн

У Вінницькій громаді будують «сухий порт», який допоможе зв’язати центральні регіони з портами Великої Одеси та через контейнерний термінал Мостиська з країнами ЄС, повідомив заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Це буде залізничний термінал, який покращить оперативне перевезення та обробку вантажу, а заразом і експортний та імпортний потенціал нашої держави. Він допоможе зв’язати центральні регіони країни з портами великої Одеси та через контейнерний термінал Мостиська з країнами ЄС», — зазначив Очеретний.

Сума приватних інвестицій у даний об’єкт становить понад $15 млн, а будівництво поділене на дві черги. Стартували роботи навесні поточного року.

На першому етапі збудують залізничну інфраструктуру та перший контейнерний майданчик пропускною спроможністю близько 30 тис. TEU/рік. Місткість контейнерного складу, який також буде побудований на цьому етапі, складатиме 2000 TEU.

Наразі вже готова частина залізничних колій, ваговимірювальна система, а також складське приміщення на 3,5 тисяч м².

Введення «сухого порту» в експлуатацію заплановане на третій квартал 2024 року.

Читайте також: На Закарпатті в одному селі збудують 3 сухих порти

  • У серпні 2023 року стало відомо, що планується будівництво «сухого порту» в Горонді Закарпатської області. Завдяки перевантажувальним можливостям із широкої колії (1520 мм) на вузьку (1435 мм), а також складським приміщенням і контейнерним рішенням проєкт покращить потік українського зерна та соняшникової олії до Європейського Союзу.
  • В Румунії поблизу кордону з Україною у квітні 2024 року завершили будівництво найбільшого у Європі перевантажувального терміналу, максимальна проєктна потужність якого складає 3 млн т.
  • На контейнерному терміналі «Мостиська» (Мостиська Драй Порт) будують третій майданчик, який надасть додаткові оперативні можливості та збільшить вантажообіг терміналу. Його планують відкрити у 3 кварталі 2024 року.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus