Позиція Угорщини буде ключовою під час розробки правил агроекспорту між Україною та ЄС — Качка

Впродовж наступних 9-10 місяців Україна та ЄС мають визначити параметри торгівлі на період до вступу в ЄС. Найбільш чутливими питаннями є аграрна продукція, заявив заступник Міністра економіки — Торговий представник України Тарас Качка після зустрічі з міністром сільського господарства Угорщини Іштваном Надем.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Позиція Угорщини буде ключовою у цьому питанні і через головування в ЄС і через те, що є сусідом, який зберігає деякі обмеження на експорт продукції», — йдеться у повідомленні.

Ща словами Надя, Угорщина й надалі зберігатиме заборону на ввезення української сільгосппродукції, проте дозволяє її транзит.

«В інтересах угорських фермерів наша країна продовжує зберігати заборону на імпорт української сільгосппродукції. Водночас перевезення, як і раніше, дозволені, тому українська продукція може потрапити на ринки-одержувачі не тільки морським транспортом, а й наземним шляхом», — сказав він.

Надь додав, що Угорщина зацікавлена в тому, щоб Європейський Союз розробив правила, що враховують інтереси угорських фермерів.

Читайте також: В найближчі місяці Україна вичерпає квоти на експорт 7 видів агропродукції до ЄС. Найкраща ситуація з кукурудзою — Качка

  • З 19 червня 2024 року і до 5 червня 2025 року український овес імпортуватиметься до ЄС у межах тарифної квоти з Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), оскільки Україна перевищила встановлені квоти.
  • Європейський Союз з 2 липня відновив мита на український цукор та яйця.
  • 20 серпня обсяги імпорту українського меду до Європейського Союзу перевищили встановлені квоти, на нього відновили мита.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus