В найближчі місяці Україна вичерпає квоти на експорт 7 видів агропродукції до ЄС. Найкраща ситуація з кукурудзою — Качка

За прогнозами, восени Україна вичерпає квоти за сімома видами продукції, які потрапляють під дію автономних торговельних заходів, заявив в інтервʼю Укрінформу заступник Міністра економіки — Торговий представник України Тарас Качка.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Щодо кукурудзи, то тут перспективи справді хороші. По-перше, мито в ЄС за імпорту цієї культури поки що нульове. Тому навіть настання передбаченого автономними заходами «порога» не завдасть Україні жодної шкоди, ми й надалі безмитно торгуватимемо. Але, думаю, насправді ми будемо близькі до досягнення порогових показників, але не перевершимо їх», — сказав він.

Качка нагадав, що на м’ясо птиці Україна запровадила ліцензування, щоб не було інтенсивної «битви» між виробниками, тому що кількість українських експортерів в ЄС такої продукції збільшується.

«Якщо раніше ми говорили про одного системного експортера, то тепер їх вже близько 10. Тому, сподіваємося, хоча квоти й буде вичерпано, до запровадження митної торгівлі все ж не дійде», — додав Качка.

Читайте також: Європа продовжила безмитний ввіз української агропродукції, але є нюанс. Кукурудза

  • Кабінет міністрів запровадив з 1 червня нульову квоту на експорт цукру до Європейського Союзу.
  • Уряд встановив квоту на експорт мʼяса птиці до Європейського Союзу.  Квота на 2024 рік встановлюється на рівні 132,3 тис. т, зокрема м’яса та субпродуктів індиків на рівні 3,7 тис. т.
  • З 19 червня 2024 року і до 5 червня 2025 року український овес імпортуватиметься до ЄС у межах тарифної квоти з Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), оскільки Україна перевищила встановлені квоти.
  • Європейський Союз з 2 липня відновив мита на український цукор та яйця.

 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus