Через посуху в більшості регіонів озимі сіятимуть в оптимальні та пізні строки — фахівець

Сьогодні, коли гідротермічні умови по всій країні характеризуються тривалою посухою, можна припустити, що в більшості регіонів посів проводитимуть в оптимальні та пізні строки. В цьому контексті фахівці Ukravit радять звернути увагу на обрання правильного первинного захисту.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Терміни сівби — важливий аспект у вирощуванні озимих зернових: адже від них певною мірою буде залежати система захисту культур в осінній період, у тому числі й обрання протруйника. Для оптимальних і пізніх строків важливо обирати препарати, що не чинять ретардантного ефекту на культуру, аби до входу в зиму вона мала можливість розвинутися до необхідної фази, сформувати потужну розгалужену кореневу систему та накопичити достатньо поживних речовин для успішної перезимівлі», — говорить керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець.

З іншого боку, первинний захист має бути ефективним і забезпечувати контроль всіх потенційних загроз в осінній період: хвороб, у тому числі видів сажки, а також ґрунтових і ранньопіслясходових шкідників. Всі ці аспекти варто взяти до уваги для отримання дружніх здорових сходів, які стануть запорукою майбутнього врожаю, зазначає фахівець.

Для посівів оптимальних і пізніх строків сівби Мигловець рекомендує обрати бакову суміш протруйників Лайвіт (протіоконазол, 50 г/л + дифеноконазол, 50 г/л + піраклостробін, 25 г/л) + Екзор (тіаметоксам, 600 г/л).

Протіоконазол у складі Лайвіт — системна діюча речовина, що володіє захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями і контролює хвороби, викликані збудниками із класів Аскоміцети, Базидіоміцети та Дейтероміцети. 

Діюча речовина Екзор швидко поглинається та переміщується проростаючим насінням і молодими сходами. Вона блокує нікотинові рецептори шкідника в постсинаптичній мембрані синапсу, які відповідають за розпізнавання молекул ацетилхоліну. В результаті припиняється передача нервового імпульсу, і протягом години порушується рухома активність шкідника, що не дозволяє йому продовжувати процес живлення. 

В Ukravit зазначають, що ця композиція надійно захистить насіння та молоді проростки від карликової, летючої та твердої сажки, пліснявіння, септоріозу, борошнистої роси, кореневих і прикореневих гнилей тощо, а також сприятиме формуванню потужної кореневої системи. Допоможе вона проконтролювати й широкий спектр ґрунтових і ранньопіслясходових шкідників — хлібну жужелицю, попелиць, цикадок, злакових мух та інших. При цьому вона не чинить ретардантного ефекту, тож ідеально підходить для посівів оптимальних і пізніх строків сівби.

Читайте також: Комплексне протруювання озимих — одна із важливих передумов для формування майбутньої врожайності

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus