Найближчим часом український ринок зерна буде підтримуватися сегментом олійних культур — ASAP Agri

Деякі ринкові оператори з початку тижня збільшили свої ідеї щодо купівлі кукурудзи щонайменше на 2-3 $/т порівняно з рівнями п’ятниці — до приблизно 188 $/т CPT глибока вода, повідомляє Latifundist.com з посиланням на аналітиків ASAP Agri.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Ще кращі рівні можна було отримати для спотових періодів доставки у вересні та більш далекого періоду у листопаді-грудні. Наскільки вище — залежить від обсягу та терміну доставки. Той факт, що грудневий контракт на CBOT, вище ніж 4 $/бушель, підтримує фізичний ринок. До того ж, експортний потенціал конкурентів української кукурудзи у Причорномор'ї був знижений в останньому випуску USDA. Це стосується росії, Сербії, а також Румунії та Болгарії», — йдеться у повідомленні.

Продовольча пшениця зберігає премію в +10 $/т порівняно з кукурудзою на споті. Це свідчить про те, що угоди CPT на пшеницю з 11,5% протеїну можуть бути в районі 200 $/т. Фермери не бажають продавати свою продовольчу пшеницю нижче цієї ціни, особливо тому, що реалізація олійних культур залишається для фермерів більш привабливою, ніж продаж зернових.

Є ймовірність, що виробники краще продадуть ріпак, сою чи соняшник і продовжуватимуть притримувати пшеницю, очікуючи кращих цін.

«У деяких фермерів ще й досі ностальгія щодо угод наприкінці травня 2024 року на базисі CPT на 12,5% протеїн пшеницю по 220 $/т. Ціни на фуражну пшеницю розвиваються слідом за цінами на кукурудзу. Ячмінь отримує менше підтримки оскільки багато ключових експортерів закривають свої програми для цієї культури у глибоководних портах. Зменшення попиту не дозволяє цінам на ячмінь перевищувати 170+ $/т на базисі CPT», — зазначають аналітики.

В ASAP Agri додали, що у короткостроковій перспективі можна вважати, що український ринок зерна й надалі буде підтримуватися сегментом олійних культур. Зменшена пропозиція кукурудзи від безпосередніх конкурентів у Причорномор'ї може дозволити українській кукурудзі залишатися рушієм протягом наступного тижня.

Читайте також: Кукурудза може повернути собі роль рушія ринку — ASAP Agri

  • Аналітики USDA у серпневому звіті знизили свій прогноз виробництва кукурудзи в Україні у 2024/25 МР на пів мільйона т до 27,2 млн т.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р. 

Виконано за допомогоюDisqus