NASA Harvest представили новий метод картографування посівних площ соняшнику і випробували його в Україні

У травні 2024 року дослідники з NASA Harvest Consortium представили новий метод картографування посівних площ соняшнику за допомогою радіолокаційних супутників спостереження Землі. Цей робочий процес був використаний для створення високої роздільної здатності (20 м) карти посівних площ соняшнику в Україні. Отримана карта посівних площ соняшнику дозволила краще зрозуміти виробництво соняшнику по всій країні, зокрема, як воно змінилося після російського вторгнення, повідомили в NASA Harvest.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Їхній аналіз виявив зменшення на 5% (втрата 3500 кв. км) посівних площ соняшнику у 2022 році порівняно з 2021 роком. Більшість цих втрат спостерігалася в окупованих росією регіонах, тоді як у контрольованих Україною регіонах суттєвих втрат не було. У межах окупованих територій площа посіву соняшнику з 2021 по 2022 роки скоротилася на 29%.

Огляд карт посівних площ показує, як змінилося виробництво соняшнику в країні. Як і слід було очікувати, посівні землі під соняшником майже зникли на лінії фронту війни.

Порівнюючи карти посівних площ 2021 та 2022 років, на 9% полів обидва роки сіяли соняшник.

Загалом по всій Україні скорочення виробництва соняшнику було меншим, ніж прогнозувалося. Це дослідження показує корисність супутникових зображень для моніторингу сільгоспвиробництва, особливо в районах, де доступ обмежений.

Читайте також: В NASA Harvest оцінили врожай основних сільгоспкультур на тимчасово окупованих територіях у 2023/24 МР

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus