Пізні строки сівби озимих не гарантують, що культурам загрожуватиме менша кількість шкідників — фахівець

В силу агрокліматичних особливостей схід і південь розпочинають посів озимих зернових у пізніші терміни, порівняно із рештою регіонів України. Однак пізні строки сівби в жодному разі не означають, що культурам на ранніх етапах вегетації загрожуватиме менша кількість шкодочинних організмів, заявив керівник департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Тому первинний захист зернових має бути неодмінно комплексним, тобто контролювати і хвороби, і ґрунтових та ранньопіслясходових шкідників. Також важливо, щоб протруйник не чинив значної ретардантної дії на рослини, аби вони встигли розвинутися до необхідної до входу на перезимівлю фази та накопити достатньо поживних речовин», — сказав він.

Мигловець рекомендує обрати комплексне рішення — багатокомпонентний протруйник Паскаль (флудиоксоніл, 50 г/л + тебуконазол, 30 г/л + азоксистробін, 20 г/л + тіаметоксам, 250 г/л).

Флудиоксоніл володіє контактною дією та інгібує процес фосфорилювання глюкози під час клітинного дихання, що призводить до порушення функціонування клітинних мембран грибів і зупиняє ріст міцелію. Тебуконазол — системна діюча речовина із захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями, яка призводить до блокування біосинтезу ергостеролу, внаслідок чого поділ клітин збудника призупиняється, і він гине.

Азоксистробін — системний, трансламінарний та захисний фунгіцид із додатковою лікувальною та викорінюючою дією, який блокує утворення спор і ріст міцелію. Тіаметоксам блокує нікотинові рецептори в постсинаптичній мембрані синапсу, в результаті чого припиняється передача нервового імпульсу, порушується рухома активність шкідника, що, не дозволяє йому продовжувати процес живлення.  

Паскаль ефективно контролює хлібну жужелицю, дротяників, злакових мух, хлібних блішок, попелиць, цикадок, а також види сажки, кореневі та прикореневі гнилі, септоріоз, борошнисту росу та інші хвороби. Наявність у його складі азоксистробіну та тіаметоксаму забезпечує додатковий фізіологічний та стимулюючий ефект, що актуально для пізніх термінів посіву озимини. 

Читайте також: В Україні засіяли озимими культурами 2,7 млн га

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus