EBA: 55% компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору працівникам

У випадку підвищення військового збору до 3% або 5% дещо більше половини, а саме 55% учасників опитування зазначили, що не зможуть компенсувати цю різницю своїм працівникам. Відповідно, це призведе до зниження реального доходу людей, повідомила Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

У випадку зростання військового збору до 3% повністю компенсувати різницю при найближчому перегляді заробітних плат готові 15% компаній, частково — 14%. Інші 7% розглядають варіант повної компенсації за рахунок введення надбавки до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан. 

За оцінкою 58% опитаних компаній, підвищення бази нарахування ЄСВ у розмірі 22% з 15 до 20 розмірів мінімальної заробітної плати (стосуватиметься заробітних плат до 160 тис. грн) суттєво вплине на витрати компанії.

Загалом збільшення податкового навантаження — потенційне зростання ПДВ, військового збору, ЄСВ — змусить 56% опитаних компаній скорочувати інші важливі для функціонування компанії витрати, зазначили в асоціації.

Для 11% компаній таке підвищення може призвести до часткового скорочення виробництва чи бізнесу. 

«До ідеї підвищення ставки ПДВ бізнес також ставиться дуже насторожено, адже цей крок може замість боротьби з тінню, навпаки стимулювати контрабанду та незаконну торгівлю. Оцінюючи вплив підвищення ПДВ варто зважати не суто на фіскальний ефект, а спрогнозувати вплив на економіку України в середньо- та довгостроковій перспективі», — йдеться в заяві Європейської Бізнес Асоціації.

В ЄБА додали, що як альтернативу тотальному підвищенню ПДВ, бізнес підтримує пропозицію оподаткувати ПДВ імпортні операції з товарами до 500 євро у супроводжуваному багажі та до 150 євро для поштових та експрес-відправлень, які наразі звільнені від оподаткування. 

Читайте також: Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроєкт про підвищення податків

  • Комітет ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин радитиме уряду не підіймати військовий збір більше, ніж на 1%.
  • Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) виступив проти прийняття законопроекту № 11416 про оподаткування у запропонованій редакції.
  • 3 вересня Верховна Рада провалила голосування у першому читанні за законопроєкт про збільшення податків.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus