Висока фаза АЧС в Україні триватиме приблизно до середини 2026 року — експерт

Нинішній спалах АЧС в Україні очікуваний і має природну основу, всі епізоотичні процеси розвиваються за синусоїдою: спочатку різко йдуть догори, потім тримаються певний період на піку і різко знижуються, заявив координатор проєкту FAO і голова Громадської ради при Держспоживслужбі Віталій Башинський.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Це відбувається, коли резервуар у дикій природі різко зменшується через те, що величезна кількість диких свиней гине. Сьогоднішній спалах був спрогнозований ще у 2017 році. Тоді ми чітко розуміли, що йдемо на висхідну. Зараз ми саме там, вона буде продовжуватися десь приблизно до середини 2026-го, потім крива знову піде на низ і досить різко», — прогнозує експерт.

Експерт не виключає, що нинішнє становище з АЧС в Україні має диверсійне підґрунтя, оскільки вражаються господарства, які мають хороший рівень біобезпеки: з подвійним санпропускником, подвійним перевдяганням та перевзуванням і двома душами. До того ж хвороба починається зі свиноматок, які мають «особливий статус». 

Читайте також: «Треба на власних результатах аналізувати всі «за» та «проти» вакцинопрофілактики АЧС» — Асоціація Мʼясної галузі (ВИПРАВЛЕНО)

  • У червні директор AVAC Vietnam — компанії-розробника вакцини проти африканської чуми заявив, що Україна слідом за Румунією подала заявку на реєстрацію вакцини. Вакцина AVAC ASF Live у липні 2023 р. отримала дозвіл на комерційний продаж підприємствам з вирощування.
  • Асоціація «Свинарі України» (АСУ) заявила, що вʼєтнамська вакцина проти АЧС AVAC ASF Live не має доказів безпечності. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus