Глобальна пропозиція калію повертається до довоєнних рівнів через обхід росією та білорусією західних санкцій — Reuters

Глобальна пропозиція калію повертається до рівнів, які спостерігалися до вторгнення росії в Україну, оскільки рф та білорусь обходять санкції Заходу, збільшуючи поставки до Азії та Південної Америки. Це змушує компанії скорочувати виробництво та уникати надлишку пропозиції, пише Reuters.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Очікується, що виробництво калію цього року досягне 73 млн т, при цьому російський експорт складе 12-13 млн т, білоруський — близько 10 млн т, повідомила Джулія Кемпбелл, керівник відділу ціноутворення на калій в Argus.

Збільшення експорту з Канади, Йорданії та Лаосу також збільшило світову пропозицію та знизило ціни, посилюючи побоювання щодо можливого надлишку пропозиції, при цьому незначне покращення попиту очікується лише у 2025 році.

Під час піврічного звіту про прибутки найбільші виробники калію, такі як німецька K+S (SDFGn.DE), висловлювали оптимізм щодо зростання попиту та стабілізації цін.

Проте з тих пір аналітики попереджають, що значна глобальна пропозиція обмежить ціноутворення, погіршуючи перспективи прибутків компаній.

«Я не думаю, що внаслідок глобальної зміни пропозиції та глобальної торгівлі буде будь-яке преміальне ціноутворення чи будь-яка реальна цінова вигода. Ми спостерігали це переважно у 2022 році та в 2023 році, коли ціни все ще сповільнювалися», — заявив аналітик Morningstar Сет Голдштейн.

Таким чином, у 2022 році частка Канади у світовій торгівлі калієм значно зросла, тоді як частка білорусі та росії знизилася. Дані Argus показали, що відтоді ціни впали нижче 300 $/т з піку в 1000 $/т у середині 2022 року через слабкий попит.

Канадська Nutrien (NTR.TO) призупинила свої плани по нарощуванню виробництва калію в серпні, посилаючись на ринкову ситуацію.

Російські виробники збільшили поставки до Китаю та Індії за допомогою нових залізничних маршрутів після того, як росія вийшла з Чорноморської зернової угоди минулого року. Це підвищило попит у Південно-Східній Азії та Південній Америці, сказав Сет Голдштейн з Morningstar.

Білоруські експортери перемістили вантажі з балтійських портів до російських і пропонують калійні солі зі знижкою цими новими маршрутами в обхід санкцій, додав він.

Тим часом швейцарська компанія Eurochem розширюється, відкриває нові заклади на своїх підприємствах Usolskiy та Volgakaliy в росії.

Читайте також: Білоруські добрива постачали в Україну під виглядом туркменських — Радіо Свобода

  • Уряд росії збільшив діючу до 30 листопада цього року експортну квоту на складні мінеральні добрива.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus