В ЄС обговорюють розширення мит на російські сільгосптовари та добрива — Bloomberg

Європейський Союз обговорює, чи підвищувати мита на додаткові російські сільськогосподарські та харчові продукти, а також на добрива, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Кілька держав-членів, які прагнуть обмежити доходи москви, закликають блок запровадити широкі податки на імпорт сільськогосподарської продукції та риби з росії та білорусі до ЄС, на додаток до вищих мит на зернові продукти, встановлених на початку цього року.

Інші закликали до обережності, просячи спочатку оцінити вплив будь-яких заходів на європейський імпорт і ціни на продукти харчування.

Торговельні заходи не завжди вимагають підтримки всіх держав-членів, на відміну від санкцій. ЄС все ще аналізує, на які товари він може націлитися. Будь-які кроки щодо добрив, ймовірно, будуть вітатися європейською індустрією.

«Тим не менш, терміни будь-яких нових тарифів незрозумілі, враховуючи юридичні та політичні перешкоди», — говорить джерело видання.

росія є найбільшим у світі експортером добрив з часткою ринку 18%. Хоча галузь не потрапила під санкції, вона була змушена скоротити експорт через російське вторгнення в Україну в 2022 році через проблеми з логістикою та платежами. За даними російської асоціації виробників добрив, експорт відтоді відновився, і цього року очікується досягнення рекордного рівня 2021 року.

Читайте також: Глобальна пропозиція калію повертається до довоєнних рівнів через обхід росією та білорусією західних санкцій — Reuters

  • З 1 липня в ЄС набули чинності значно вищі імпортні мита на деякі російські та білоруські сільськогосподарські товари, серед яких — зерно. Мито на м’яку пшеницю становить 95 євро за тонну, тверду — 148 євро, ячмінь і жито — 93 євро, олійні, олії, шроти та буряковий жом — 50% від митної вартості. Ця продукція також не має доступу до тарифних квот ЄС.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus