Агрейн прогнозує цьогорічний врожай в Україні в діапазоні 50-60 млн т

Агрохолдинг «‎Агрейн»‎ оцінює врожай основних сільгоспкультур на 2023 рік в Україні 50-60 млн т, серед яких 30-35 млн т зернових та 20-25 млн т олійних культур, повідомила пресслужба групи компаній агентству «Інтерфакс-Україна‎»‎.

Як повідомила пресслужба «‎Агрейну»‎, цього року негативний вплив на обсяги зібраного врожаю позначиться на низці факторів, які так чи інакше пов'язані з повномасштабною війною росії проти України.

«‎Зниження внесення добрив на 50-60%, значні незбирані площі кукурудзи в полях, нестача фінансування та необхідність суттєвої економії призведуть до того, що очікувана врожайність знизиться залежно від регіону та культури приблизно на 10-30% порівняно із середньою врожайністю минулих років. Падіння врожайності може бути також через зменшення посівних площ та зміну структури посівів»‎, — зазначила пресслужба холдингу.

За її даними, платоспроможність українських сільгоспвиробників все ще недостатньо висока, хоча відкриття «зернового коридору» з 1 серпня 2022 р. дещо покращило ситуацію.

«‎Втім, наземна логістика досі залишається складною: транспортні витрати зросли в 3-5 разів і не дають того прибутку від експорту, який потрібний для того, щоб формувати повний аграрний цикл»‎, — констатувала пресслужба компанії.

Читайте також: «‎Соняшник по соняшнику. Як не втратити врожайність?»

Нагадаємо, оцінка врожаю «‎Агрейн»‎ нижча за озвучений «Українською зерновою асоціацією‎»‎ (УЗА) у листопаді прогноз на цей рік у 67,5 млн т зернових та олійних культур, але істотно вища за прогноз власника зернотрейдингової компанії «Прометей‎» Рафаеля Горояна в 40 млн т.

Своєю чергою Національний банк України (НБУ) оцінив урожай зернових (без олійних) на цей рік у 51,5-57 млн т.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus