Рафаель Гороян

Власник, голова Наглядової ради групи компаній «Прометей»
19413
Вік: 47 років

Народився в Єревані (Вірменія), у дитинстві переїхав до України (м. Миколаїв).

Освіта

  • Миколаївський національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова.

Кар'єра

Читайте також: Рафаель Гороян: На ринки ЄС Україна може відправити 6-7 млн т зерна на рік, при необхідності 110-120 млн т

  • 2001 р. — купив Лоцькінський елеватор у Миколаївській області за $25 тис.
  • 2002 р. — відкрив девелоперську компанію «Інвестбуд Плюс» та взяв кредитів на $20 млн.
  • 2014 р. — Гороян купив три елеватори вартістю $6 млн.

Статки

Читайте також: Рафаэль Гороян: От уровня транснационалов нас отделяет только время 

Цитати

  • «З 14 років я мріяв про велику компанію. Наразі мої прагнення не змінилися. Я планую, що за 5 років у нас буде 50 елеваторів, а може, й більше. Все залежить від потенціалу бізнесу та ситуації в Україні в цілому».
  • «При прийнятті рішень у нас у компанії демократія, як мене вчив Адізес, а ось коли рішення ухвалене — це диктатура, його треба чітко виконувати».
  • «Я пішов до інфраструктури лише тому, що на ринку зерна немає чітких правил. Мені неодноразово доводилося вести судові позови з елеваторами, куди можна було завести товару на 400 млн грн., а потім його не забрати. З різних причин».
  • «Всі підрозділи «Прометея» — це єдиний організм. Щоб ефективно керувати ним, мені потрібно його відчувати. А ринок… Його обов'язково треба «слухати», але не йти тільки у нього на поводі, а розвивати бізнес реально оцінюючи свої можливості».
  • «Я дуже обережно ставлюся до позик. Адже знаю, що це може бути як величезний плюс, так і величезний мінус. Кредитування — це бомба уповільненої дії. Тут треба чітко розуміти, які гроші потрібні, який у компанії кредитний портфель, як його контролювати. При обороті близько $200 млн та оцінці компанії у $187 млн ​​кредитний портфель у $25 млн «наразі» — це, по суті, ніщо, дешеві гроші» (2019 р.).
  • «Наш непрофільний бізнес — виробнича компанія «Прометей» зі своїми 2 тис. га почала активно розвиватись, зокрема, її фахівці: агроном, механіки, керівництво. Вони професійно виросли. Я вважаю, що коли люди мають амбіції, треба давати ґрунт для розвитку, щоб ці співробітники залишилися в системі компанії. Адже інакше є ризик, що їх переманять, або вони самі підуть, можливо навіть до конкурентів. Щоб цього не сталося, ми додали банк землі. Директор став генеральним, агроном — головним агрономом, механік — директором. Стався нормальний, природний розвиток», — прокоментував Рафаель Гороян (червень 2019 р.).

Конфлікти

  • 2016 р. — податкова провела обшук, вилучила понад п'ять мільйонів гривень, і зовсім відключила їх від Єдиного реєстру податкових накладних, паралізувавши роботу підприємства.
  • 2017 р. — «Прометей» звинуватив «НІБУЛОН» у несплаті 4,2 ​​млн грн боргу. Згідно з повідомленням компанії, з жовтня 2016 р. «НІБУЛОН» припинив оплачувати рахунки «Прометея» за поставлений товар на їх термінал. Загальний тоннаж неоплаченого товару становить 1 тис. т зернових у сумі 4,19 млн грн.

Читайте також: Прометей пытается шантажировать НИБУЛОН

  • 2018 р. — АМКУ оштрафував підприємство «РВ-Капітал» (Миколаїв), яке входить до групи компаній «Прометей» на 309 тис. грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Так, «РВ-Капітал» оштрафовано за придбання акцій підприємства «Гребінки-хлібопродукт» (смт Гребінки, Васильківський р-н, Київська область), які забезпечують перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства без отримання відповідного дозволу органів АМКУ, наявність якого необхідна.

Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі досьє або компанії, надішліть поновлені дані на пошту data@latifundistmedia.com

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел
Оновлено 7 липня 2023