Високоолеїновий соняшник: тренди, зменшення площ на 10-18% і дисконт по $35

Високоолеїновий соняшник: тренди, зменшення площ на 10-18% і дисконт по $35
Джерело фото: Latifundist.com

Ейфорія від премій на високоолеїновий комплекс призвела до рекордних площ під високоолеїновим соняшником у 2020 р. Тренд на здоровий спосіб життя, свідомий покупець, який хоче знати, що він споживає, та зростаючий попит HORECA додавали оптимізму, який вилився у понад 500 тис. га засіяних ВО соняшником.

 Україна не виняток, нарощення площ спостерігалося в усіх світових виробників.

Made with Flourish
Але давайте дивитись правді в очі, до рекордних площ призвела карколомна премія в кінці сезону 2018/2019, коли високоолеїнова олія коштувала дві ціни звичайної. Аграрій бачив ці цифри і, звичайно, розібрав весь ВО посівмат на наступний сезон.

Паніка березня-квітня 2020 р. через Covid-19 змусила нас думати тільки про те, як вижити. Ми забули про ресторани, спортзали тощо. І тим самим не дали шансу високоолеїновій олії, яку використовують в HORECA. Ті, хто не зафіксувався в момент закупівлі матеріалу, ледь позбувся спотових об’ємів (якщо такі були). У той же період Китай уже потрохи оговтувався від  першої хвилі й ситуативно виходив з попитом на ВО олію. Але загалом покупці не хотіли й чути про ВО олію і швидко вписали обмеження по складу жирних кислот до своїх специфікацій.

Леся Швець, керівник відділу продажів рослинних олій МХП

На цьому тлі ходять чутки про щасливчиків, які купили ВО олію з дисконтом у 30-70$. Чи правда хтось здався під тиском логічних і страшних аргументів про невиконані специфікації в контракті, ми не знаємо.

Читати по темі: Что будет с рынком растительных масел после кризисного 2020 года?

Минулого тижня на ринку озвучувались премії на ВО олію поточного врожаю на рівні $35. Спостерігали твердий попит з Китаю та з Європи. Удача любить тих, хто вміє чекати.

Подивилась географію продажів у нас в компанії. Щороку ми розширюємо спектр країн-імпортерів ВО олії.

Made with Flourish

Цього року ми отримали сертифікат FDA, що дозволить нам експортувати ВО олію до США, яким притаманне стабільне споживання цього виду олії. Щоправда, на сьогодні попит там перекривається локальними виробниками, з якими наразі конкурувати економічно невигідно. Також націлені розпочати експорт ВО олії до Японії й активно моніторимо В’єтнам та Тайвань.

Бачили прогноз посівних площ у сезоні 2021/2022? Правильно, через страшилки про дисконти, площі під ВО соняшником будуть меншими. Згідно з оцінками Syngenta, на 10-18%.

Нате вам, не дякуйте.



Леся Швець, керівник відділу продажів рослинних олій МХП

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus