Від ціни млію, або Куди подівся попит на соняшникову олію

Соняшникова олія

Джерело фото: Latifundist.com

З минулого тижня ринок соняшника старого врожаю практично зупинився. Покупці повністю припинили закупівлю і перспективи відновлення були доволі туманними. А причиною стала повна відсутність покупців на FOB i CNF на соняшникову олію. Відповідно отриману від переробки олію просто немає куди продати. 

Юрій Гаврилюк, директор аналітично-консалтингової компанії Barva Invest

Серед причин відсутності попиту на олію можна виділити декілька:

  • Ринок соняшникової олії доволі сильно сконцентрований на попиті основних імпортерів, таких як Китай, Індія, Єгипет і Іран (останнім часом). Усі вони за останні місці активно купували олію і змогли накопичити пристойні внутрішні залишки. Крім того Індія доволі драматично переживає актуальну хвилю розповсюдження COVID-19. 
  • Так традиційно склалось, що багато великих лотів олії торгується на умовах поставки рівними частинами протягом 3-х місяців. А до нового врожаю залишається майже стільки ж. А отже багато потреб на літо вже покриті, принаймні на папері. 
  • Залишки олії в українських портах дуже великі. За різними оцінками в районі ≈450 тис. т, що приблизно дорівнює середньомісячному обсягу експорту. В додаток ще є залишки купленого, але не переробленого соняшнику на заводах. 
  • Весь ринок давно говорить про рекордні посіви соняшнику в Україні, Росії і Румунії. Тому природньо, що є очікування великого валу олії починаючи з осені. Тому імпортери готові пересидіти період високих цін.

Читати по темі: Что будет с рынком растительных масел после кризисного 2020 года?

Набір таких факторів створив ситуацію, коли ціна не знижується, а просто зникає. Хоча слід визнати, що були окремі запити на соняшникову олію, але по ціні 1250-1270 $/т, що на  $100-150 нижча від тієї, яка була напередодні розвалу ринку. 

Однак, ринок всерівно виконає свою функцію і попит повернеться. Питання тільки в ціні. Олійний сектор загалом залишається в підтримці, а соняшнику у аграрія залишається не так багато. Якщо погода і надалі буде лякати ринок щодо перспектив нового врожаю олійних культур у світі, то в якийсь момент ціна нового врожаю соняшникової олії і спред до інших олій вирівняються з ціною старого і імпортери враз переглянуть стратегію закупівель. 

Виробники мають завжди пам’ятати про ризики торгівлі в такі низьколіквідні місяці.

Юрій Гаврилюк, директор аналітично-консалтингової компанії Barva Ivest

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus