Можливість переробників платити високу ціну за насіння соняшнику скорочується

Посилаючись на дані Державної служби статистики України, експерти зазначають, що у сільгосппідприємств зберігається 5 млн т соняшника (це на 30% більше, ніж у січні 2021 року), а на переробних підприємствах — 3,2 млн т (на 7% більше, ніж торік). При цьому врожай соняшника 2021 року на 3,2 млн т більший, ніж попередній. Тобто, господарства, що вирощують соняшник, не мають наміру його реалізувати за цінами поточного сезону, очікуючи більш високих пропозицій від переробників. 

Олійно-екстракційні заводи не забезпечені сировиною, щоб завантажувати потужності протягом року, і не спроможні пропонувати на зовнішньому ринку продукцію за цінами, що готові платити покупці (імпортери). До речі, споживання соняшникової олії в Україні становить 400–500 тис. т на рік, а потенційне виробництво і пропозиція олії — близько 7 млн т. Тому попит на продукцію українських заводів знижується. Можливість переробників платити високу ціну за насіння соняшнику також скорочується. Тож найбільш вагомим фактором впливу на вартість соняшника всередині країни є вартість соняшникової олії та інших рослинних олій на світовому ринку. 

Про це повідомляє відділ аналітики та моніторингу компанії «Прометей» в коментарі для Latifundist.com

З грудня 2020 року до весни 2021 року соняшник зріс в ціні до 25 тис. грн одночасно із стрімким зростанням вартості соняшникової олії. Результатом стала відмова основних споживачів купувати українську олію, ціни впали і на олію, і на соняшник. В світі споживається близько 200 млн т рослинної олії щорічно, соняшникова олія становить 10% від світового споживання. Виробниками та експортерами соняшникової олії крім України є Росія, ЄС, Турція, Аргентина та інші країни світу. 

«Цьогорічна тенденція формування ціни попиту цілком протилежна минулорічній. Покупці олії зменшують обсяги закупівлі, лімітують запаси продукції, вмить реагують на підвищення цін, обирають більш дешеві альтернативи соняшниковій олії (соєву, пальмову)», — коментують аналітики

За грудень 2021 року соняшникова олія вже втратила близько $100 у вартості, але ще не стала дешевшою, ніж у грудні 2020 року. При цьому покупці залишаються пасивними і не готові закупати продукцію українського виробництва за наявною ціною, маючи змогу обирати більш дешеві рослинні олії. Олійно-екстракційні заводи фізично не здатні реалізувати продукцію власного виробництва.

Аналітики зазначають, якщо ситуація на світовому ринку олійних культур не зміниться, покупці чекатимуть зниження вартості соняшникової олії хоча б до минулорічного рівня в $1100–1200 за 1 т. В такому випадку за насіння заводи не зможуть платити більше 15-16 тис. грн за 1 т. Враховуючи обсяг потенційної пропозиції соняшника і відсутність попиту на олію, а отже і попиту на соняшник з боку заводів, вартість сировини для переробки може опуститися ще нижче зазначеного цінового діапазону. 

Стосовно внутрішнього ринку, експерти кажуть, що внаслідок накопичення сировини в очікуванні підвищення вартості насіння соняшника, формується потенційна (відкладена) пропозиція, яка залишається високою. Це завжди призводить до зниження закупівельних цін. На початку весняних сільськогосподарських робіт для отримання обігових коштів фермери будуть змушені реалізовувати продукцію. Зважаючи на поступове зниження вартості зернових і потенційний об’єм соняшнику, який водночас може потрапити на ринок, ціна останнього почне стрімко знижуватися. 

«У випадку, якщо господарства приймуть рішення притримати соняшник до наступного року, очікуючи на ризик неврожаю чи зниження врожайності через брак добрив та посуху, утвориться ситуація, коли потенційна пропозиція подвоїться — до старого врожаю додасться новий. Відповідно утвориться суперпропозиція, яка обвалить вартість соняшника», — коментують аналітики. 

За даними експертів компанії «Прометей», суттєво змінити ситуацію на краще може зростання попиту на соняшникову олію, збільшення її споживання у світі та одночасно суттєве подорожчання інших рослинних олій. Проте в довгостроковій перспективі такі зміни не передбачаються.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus