Крихкий, неспокійний, нелінійний, або Ринок олії 2021

Крихкий, неспокійний, нелінійний, або Ринок олії 2021
Крихкий, неспокійний, нелінійний, або Ринок олії 2021
Джерело фото: Latifundist.com

З огляду на незбагненні зміни, що поглинули світ, став модним термін BANI. Тому вітаю нас усіх, олійний сектор тепер у тренді як ніколи, і BANI — зараз дуже доречний епітет. Давайте розбиратися, що ж означає це слово і до чого тут олійний ринок.

Леся Швець, керівниця відділу продажів рослинних олій компанії МХП

B — brittle — крихкий

Усталені системи можуть дати збій будь-якої миті. Раніше фактор збору врожаю або рекордний врожай давили на ринок, але не зараз. «Чорний лебідь» чекає нас за кожним поворотом.

Так, ми робили висновки з минулого року і не поспішали фіксувати форварди до збору, хоча й з об’ємами власного соняшнику/сої для нас це ризикована позиція. У сезоні 2021/2022 ми зменшили форвардні продажі вдвічі(!) порівняно з минулим сезоном. Нижче показово, як ціна на новий врожай (2021) зростала під час збору соняшнику:

 

Із цікавого, за перші 4 місяці сезону бачимо значне зменшення кількості реалізованої соняшникової олії в Китаї. Це спричинено рекордними стоками в КНР на початку сезону та низькими локальними цінами. Також можемо помітити розширення географії експорту в поточному періоді:

 A — anxious — неспокійний

Стрес від страху дефолтів, мінусова краш-маржа, слабке покриття заводів, ціни на фрахт, газ, добрива не додають впевненості в завтрашньому дні. Над учасниками ринку нависла невизначеність: яку стратегію обрати? 

Завдяки власному врожаєві МХП має, мабуть, найбільші обсяги сировини для переробки в Україні — в другому кварталі 2022 (шок-контент). А от продати олію на форварді зараз — це виклик.

Читайте також: Что будет с рынком растительных масел после кризисного 2020 года?

N — nonlinear — нелінійний

Диспропорція між причинами і наслідками призводить до незбалансованих результатів обраних стратегій та прийнятих рішень. Олійний S&D досить напружений, дефіцит робочої сили в Малайзії, низькі стоки в основних країнах-імпортерах, стриманий продаж соняшнику фермерами викликають «буліш» настрій.

І тут на арені з’являється «Омікрон», щоб ми не розслаблялися. Ринок олії відреагував зниженням, і більшість попиту зосередилася на споті. Але цікаво, що ринок ВО олії (який, нагадую, формує HoReCa) не довго тримав паузу на фоні «Омікрону», і премії на рівні 200 $/т досі озвучуються покупцями. Нафта ослабила свої позиції, проте ми ще можемо продавати соєву олію з премією $50 на потреби біодизелю (на відміну від ситуації на ринку кормів, наприклад).

Цистерна для транспортування рослинної олії на переробному заводі

Але щось мені підказує, що причинно-наслідковий зв'язок ми чітко простежимо на прикладі соняшникової олії, адже сушити газом — це щось «по-багатому». Те, як активно всі перейшли на лушпиння, ми уже побачили, а що з дизельними сушарками? Варто замислитися про вміст важких металів у сировині.

I — incomprehensible — незбагненний

Інформація більше не є гарантією кращого розуміння. Одного дня пальмова олія, соєва олія у Чикаго «плюсують» і дають надію на відновлення, а уже наступного дня падають на фоні мандатського рішення щодо використання біодизелю в США. Відтак покупці на олію зникають, а соняшник у той момент зростає далі.

Саме зараз ринок олії на паузі. Невизначеність із новим штамом та свята не дають сформуватися попиту, проте ми не здаємося і дивимося на фундамент, який у довгостроковій перспективі все ще «буліш».

Леся Швець, керівниця відділу продажів рослинних олій компанії МХП

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus