Світові прайси на рослинні олії знизилися через падіння цін на пальмову та соняшникову олії

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії The Food and Agriculture Organization (FAO) у грудні становило 178,5 пункту, що на 6,1 пункту (3,3%) нижче за досягнутий недавно рекордний рівень.

Про це йдеться у звіті FAO.

Зазначається, що основною причиною цього зниження стало падіння цін на пальмову та соняшникову олії, проте ціни на соєву та ріпакову олії порівняно з попереднім місяцем практично не змінилися.

«У грудні світові ціни на пальмову олію впали, головним чином унаслідок млявого імпортного попиту на міжнародних ринках внаслідок зростання захворюваності на COVID-19. Світові котирування соняшникової олії також знизилися через зниження попиту», — прокоментували в FAO.

Аналітики підкреслюють, що світові ціни на соєву і ріпакову олії, навпаки, залишалися на високому рівні, що зумовлено, відповідно, активним імпортним попитом (головним чином з боку Індії) і дефіцитом пропозиції, що продовжується, у світі.

Зазначається, що за підсумками 2021 року середнє значення Індексу цін на рослинні олії FAO становило 164,8 пункту, що на цілих 65,4 пункту (65,8%) перевищило показники 2020 року і є найвищим середньорічним значенням.

Нагадаємо, що господарства, що вирощують соняшник, не мають наміру його реалізувати за цінами поточного сезону, очікуючи більш високих пропозицій від переробниківОлійно-екстракційні заводи не забезпечені сировиною, щоб завантажувати потужності протягом року, і не спроможні пропонувати на зовнішньому ринку продукцію за цінами, що готові платити покупці (імпортери). 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus