Демпінг цін, низька якість продукту й висока конкуренція. Основні виклики комбікормового ринку

Демпінг цін, низька якість продукту й висока конкуренція — експерт розповідає про основні виклики комбікормового ринку
Демпінг цін, низька якість продукту й висока конкуренція — експерт розповідає про основні виклики комбікормового ринку
Джерело фото: Latifundist.com

Сировинні ринки неначе змагаються між собою, хто ж зробить більш динамічний графік з більшою кількістю згинів. Це прямо впливає на виробництво кормів для тварин. Про поточну ситуацію на комбікормовому ринку України розповів менеджер по роботі із ключовими клієнтами (напрям свині, птиця) компанії «АБМ-ТРЕЙД» Іван Папірник.

Що одному добре, то іншому — зле?

Ціни на зернові продовжують бити рекорди. І якщо одні аграрії у виграші від таких цін, то середні й дрібні фермери, які займаються тваринництвом, вимушені працювати в мінус або взагалі закриватися. Так, ціни на комбікорм за останні 3-4 роки кожні 7-8 місяців піднімалися загалом на 10-15%. Особливо критичним виявився 2020 р., коли ціни на пшеницю зросли більш ніж на 50%, на соєвий шрот — приблизно на 42%, а на соняшниковий — на 39%.

Якщо враховувати те, що в структурі собівартості продукції птахівництва й свинарства комбікорм займає до 70%, то половина фермерів, які працювали виключно на покупній сировині, вимушена була в минулому році закритися. Ті аграрії, які, крім тваринництва, займаються рослинництвом, — ще якось тримаються на плаву.

Що стосується великих виробників, то в них зовсім інша маржинальність, бо вони можуть самі виробляти корми. У їхній структурі є рослинництво та свої мінікомбікормові заводи. Їм потрібно тільки закупити складові для комбікорму та премікси.

Читайте також: Рецепт здорової ферми. Як працює АБМ-Трейд

Поле битви, або Якість перш за все

Тож основними проблемами комбікормового ринку сьогодні можна назвати вартість продукту і якість. І якщо відомо, звідки взялася перша проблема, то друга виникла зокрема й через шалену конкуренцію на ринку.

Іван Папірник

Тон на комбікормовому ринку задають вертикально інтегровані холдинги — виробники кормів. Конкурувати з ними середнім виробникам кормів важко. Умовно кажучи, із 50 клієнтів у тебе залишається тільки половина. Сьогодні ти себе відчуваєш, як на полі битви, бо висока конкуренція змушує деякі компанії не гребувати демпінгом цін. Водночас клієнт шукає де б йому вигідніше купити корм, часом навіть не звертаючи увагу на якість продукції.

Адже комбікорм можна виготовити із відходів і замінників зернової і білкової продукції або взагалі додати не всі компоненти. Можна здешевити технологію виробництва преміксу, наприклад, використовуючи замінники амінокислот і вітамінів. Якщо провести аналогію, то чи може коштувати в магазині оливкова олія Extra Virgin 150 грн? Ні. От і комбікорм не може коштувати дешево.

Якщо він якісний, то бройлер чи свинка виростуть швидше. Відповідно рентабельність буде більшою, а конверсія — меншою. А в нас що на ринку комбікормів і преміксів? У нас приблизно 10% фермерів купують дорогий корм. Ще 50% купують корм за середню ціну і 30-40% шукають дешевий.

Ми для себе розуміємо, що цю битву можна виграти лише якісним продуктом. Тому навіть після подорожчання сировини рецептуру кормів не переглядали. Так, маржинальність заробітку зменшилася, але водночас ми впевнені в тому, що наш продукт буде якісним і не викликатиме нарікань у клієнтів. 

Читайте також: Легенди тваринництва, або 8 міфів про вирощування ВРХ

Як обрати якісний корм? На пробу

Говорячи за якість, не можна не згадати про фальсифікат. Наша компанія неодноразово стикалася з цією проблемою. Дякуючи нашим клієнтам, реагували на такі випадки оперативно.

Своїх клієнтів вже давно навчили, як відрізняти підробку від оригіналу. У нас є свій логотип, штрих-код на упаковці. Крім того, ми налагодили роботу таким чином, що маємо можливість відслідковувати кому була відвантажена продукція, з якої сировини була виготовлена і т. п.  

Спеціалісти компанії «АБМ-Трейд»

Коли мене просять дати поради, як обрати якісний продукт, я говорю, що потрібно це робити шляхом проб, тестувань. Візьміть на пробу невелику кількість кормів, погодуйте бройлера 45 днів і подивіться на результат. Якщо він є, то починайте працювати з цією компанію. Поки сам не спробуєш і не переконаєшся, ніхто не переконає брати корм саме цього бренду.

Зауважу, що стандартизувати продукцію дозволяє наявність власної лабораторії. Перед тим, як працювали з компанією, поцікавтеся, як вона перевіряє якість своєї продукції.

Наприклад, ми сьогодні не уявляємо свою роботу без лабораторії. Вона бере на себе значний об’єм контролю сировини. Своя лабораторія — це однозначно велика перевага та гарантія спокою.

Хто боїться, той не отримує нічого

Найбільшим споживачем комбікормів на ринку є птахівники. Виробництво кормів для цієї галузі демонструє стабільне зростання. А от для галузі ВРХ присутня тенденція для зниження рівня виробництва, що пов’язано зі зниженням поголів’я худоби.

Недавно ми теж почали займатися виробництвом кормів для птахівництва. Результатами за минулий рік задоволені. Практично кожного місяця до нас приходили нові клієнти. Причому в нас можна не лише придбати корм, але й отримати консультацію щодо годівлі бройлерів і несучок. У штаті для цього є кваліфіковані спеціалісти, які надають супровід щодо підбору раціонів годівлі, розрахунку рецептур відповідно до тієї сировинної бази, яка є у замовника. Такий супровід надаємо на весь період співпраці.

Наразі вийшли на ринок Молдови. Не скажу, що це було важко. До нас звернулися представники однієї компанії. Ми дали на пробу товар і домовилися про те, якими повинні бути контрольні результати. Результатами вони залишилися задоволені, і ми підписали угоду. Як бачите, нічого складного у виході на іноземні ринки немає. Потрібно тільки бути впевненим у своїй продукції. Також нам надходили заявки із Грузії і Казахстану, та через постійну нестабільність політичного та економічного життя в Україні, загрозу вторгнення країни-сусідки, поки далі знайомства співпраця не просунулася.

Збільшити потужності

Наша компанія готова забезпечувати продукцією не лише ринок України, а й іноземний. Наразі наше виробництво знаходиться за 60 км від Луцька. Воно обладнане 6-ма змішувачами різних модифікацій і спеціалізацій, технікою для виробництва желатинових капсул і найпотужнішим у Східній Європі пресом для виробництва мінеральних блоків для ВРХ.

Щоб збільшити свої потужності в п’ять разів, минулого року розпочали будівництво нового заводу кормових добавок. Згідно з проєктною документацією його потужність становитиме 15 т/год. Це буде одне із найбільших виробництв в Україні. Плануємо встановити лінії з виробництва преміксів, гранульованих престартерів, обладнання для виробництва мінеральних блоків і спеціальних продуктів.

Маємо надію, що поточна ситуація в Україні дозволить нам втілити всі плани в життя.

Іван Папірник, менеджер по роботі із ключовими клієнтами компанії «АБМ-ТРЕЙД» 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus