Посів озимини: підготовка, поради, технологія

Посів озимини: підготовка, поради, технологія

Основне завдання будь-якої сільськогосподарської техніки — це створення відповідних умов для хорошого старту, росту та розвитку рослин, що дає змогу останній сформувати високий, генетично закладений потенціал. Історія створення агротехніки доволі проста. Як правило, її основоположниками є звичайні фермери, які прагнуть вирішити те чи інше питання у своїй технології. 

Історія створення висівного комплексу Claydon  будувалася за тим же принципом. Головним прагненням Джеффа Клейдона (фермера, автора винаходу техніки та технології) було скорочення витрат на обробіток ґрунту та посів. Але вже навіть невеликий термін використання нової сівалки дав змогу зрозуміти, що її впровадження дає змогу не лише скоротити витрати, а й значно покращити стан важких, глинистих ґрунтів, на яких розташовується його ферма (400 га). Аналізуючи зміни, які він бачив, Джефф зрозумів, що «тримає в руках» не просто новий інструмент для роботи, а й нову технологію обробітку ґрунту, яка здатна покращити його структуру, підвищити здатність до спротиву водній та вітровій ерозії, і при цьому бути ефективною у плані отримання високих врожаїв.

 

Так, з часом Джефф Клейдон додав до свого посівного комплексу низку нового допоміжного обладнання власного виробництва. Окрім багатофункціональних посівних комплексів, одними із головних агрегатів технології стали ротаційний культиватор TerraStar та пружинна борона Straw Rake.

Незважаючи на те, що пружинні борони є досить відомим та поширеним агрегатом серед вітчизняних аграріїв, у технології Opti-Till® їх використання значно ширше. Насамперед, це перший агрегат у полі після проходу комбайна. Його основні завдання:

  • закриття вологи (технічні можливості пружин дають змогу здійснювати обробіток ґрунту на глибину 2-3 см, що робить його не менш ефективним але продуктивнішим та економічнішим ніж дискатори);
  • перерозподіл рослинних решток для рівномірного покриття/закриття поля, що спрощує подальшу роботу сівалки;
  • створення умов для проростання падалиці та бур'янів, які знищуються черговим проходом борони.

Пружинна борона Straw Rake

У свою чергу, ротаційний культиватор TerraStar® вирішує проблеми великої кількості рослинних решток, загортання органічних добрив без порушення ґрунтового профілю. Конструкція цієї двороторної машини дає змогу здійснити глибший обробіток, який необхідний для зароблення рослинних решток, залишаючи структуру ґрунту без пошкоджень (не зміщує ґрунт по горизонту). Ямки в ґрунті, створені TerraStar®, також перешкоджають водній ерозії, особливо на схилах пагорбів.

У 2020-21 рр. на одній із британських ферм спеціалісти компанії Agrii провели масштабні дослідження впливу технології від компанії Claydon на розвиток посівів та економіку агропідприємства під час вирощування озимої пшениці сорту Skyfall від компанії RAGT. Досліджувалась ефективність використання практично всіх задіяних у роботі агрегатів від Claydon у різних комбінаціях та оцінювалась їхня економічна ефективність та доцільність застосування.

Один із етапів передбачав оцінку схожості пшениці та бур’янів за різних способів попереднього обробітку ґрунту та оснащення сівалки. Для випробування було обрано три комплектації сівалки, а саме:

  1. Claydon Twin Disc + Twin Tine. Опція Low Disturbance (LD) «зменшене ворушіння» (no-till від Claydon) — обробіток ґрунту за допомогою двох прорізаючи дисків із наступним висіванням у них пшениці анкерними сошниками. Відстань між дисками та сошниками 15см. Залежно від потреб аграріїв LD-комплект може бути встановлено під час замовлення нової машини або в якості змінного для існуючої, що дає змогу швидко переобладнати вашу сівалку й уникнути додаткових витрат на придбання нового агрегату.
  2. Claydon Leading Tine + Twin Tine — обробіток ґрунту за допомогою рихлячої лапи та висівання з обох боків проходу двома анкерними сошниками. Міжряддя 15 см.
  3. Claydon Standard A share — стандартна комплектація — рихляча лапа та висівання за допомогою культиваторної лапи (широкорядний посів по сліду культиваторної лапи).

Посів озимої пшениці проводили 20–24 жовтня 2020 року. Всього було сім окремих ділянок:

  • глибоке рихлення у серпні;
  • один обробіток легким ротаційним культиватором TerraStar і прикочування котками;
  • обробіток пружинною бороною Straw Rake і TerraStar x 2;
  • одинарний обробіток агрегатами Straw Rake і TerraStar; дворазовий обробіток Straw Rake з інтервалом 10 днів;
  • без обробітку;
  • висів по покривним культурам (гірчиця та фацелія), висіяних сівалкою Claydon 13 серпня 2020 року.

Оцінку посівів було проведено у березні 2021 року. Головним визначальним фактором була кількість культурних рослин, якій вдалося перезимувати за різних технологій висіву та попередніх обробітків.

Кількість рослин пшениці після перезимівлі

Аналізуючи дані діаграми можна зробити декілька висновків:

  1. Насамперед слід відзначити, що використання посівного комплексу Claydon у стандартній комплектації (Leading tine – A-share — попереднє рихлення ґрунту та широкорядне висівання за допомогою культиваторних лап), з якої, власне, і розпочиналась історія розвитку Claydon, показало найкращий результат порівняно з опцією Low Disturbance (no-till).
  2. В основі технології Opti Till від Clаydon — скорочення кількості обробітків ґрунту, кількості проходжень сільськогосподарської техніки полем та покращення структури ґрунту, його фізико механічних властивостей. Технічні можливості посівних комплексів від Clаydon дають змогу виконати всі необхідні операції для обробітку ґрунту, внесення мінеральних добрив та висівання сільськогосподарських культуру лише за один прохід агрегату полем. Але, залежно від умов господарювання, погоди, сівозміни тощо, інколи виникають потреби у додаткових поверхневих обробітках ґрунту. Для вирішення цих завдань компанія пропонує власні агрегати, такі як ротаційний культиватор Straw Rake та пружинна борона TerraStar, які, незважаючи на додатковий вплив на ґрунт, мінімально порушують його структуру (вплив на ґрунт не більший, ніж у сучасних сівалках, що працюють по «нулю»).

Чи ефективна така техніка та технологія Claydon Drills? Поглянемо на цифри

Оновленню технічного парку «просунуті» керівники агропідприємств придають досить суттєве значення. У парку кожного з них красується техніка не на один мільйон гривень, а то й доларів, залежно від розміру земельного банку, який перебуває у їхньому підпорядкуванні. Жодна з агровиставок чи спеціалізованих Днів поля не відбувається без представлення нової техніки. Без належних знань багато хто накуповує непотрібної техніки, яка згодом лише розбавляє пейзаж бур’янів на задньому плані машинного двору.

Як зекономити ресурси у час війни. Поради з оптимізації витрат від Claydon Drills
Читати також

Аби не потрапити до такої ситуації, світові фахівці масштабного рівня, такі як наприклад, компанія Agrii в Англії, проводячи будь-які дослідження, вивчають питання економічної ефективності тієї чи іншої техніки та технології в цілому, що дає змогу визначитися у доцільності придбання тих чи інших агрегатів і найголовніше — ще до моменту придбання чітко знати, коли окупляться інвестовані в них кошти.

Для того аби точно оцінити економічну ефективність описаного вище досліду, нижче наведемо витрати у фунтах на гектар впродовж всього сезону.

Витрати на дослідних ділянках

Дотримання технології вирощування дало змогу отримати доволі високі результати щодо врожайності. Слід відмітити, що через організаційні причини експертам не вдалося зафіксувати врожайність на ділянках, оброблених глибокорозпушувачами, та ділянках із покривними культурами.

Врожайність сільськогосподарських культур на дослідних ділянках

Також, не менш вражаючою є економічна доцільність застосування техніки, передбаченої технологією Opti-Till® від Clаydon. Порівнюючи витрати на виконання тієї чи іншої операції з отриманою врожайність та доходом на один гектар, нескладно підрахувати ефективність того чи іншого агрегату за їхнього почергового чи багаторазового використання.

Економічна ефективність технологічних операцій

Так, в середньому в сезоні 2020–2021 рр. маржинальність вирощування озимої пшениці фермерами Великої Британії була на рівні 865 фунтів на гектар. А уважні читачі помітили, що остання таблиця містить у собі ще досить вагомі результати роботи однієї із машин, яку застосовували впродовж вегетації — міжрядний культиватор Claydon TerraBlade. Детальні висновки щодо ефективності її роботи — тема для наступного блогу.

Прес-служба компанії Claydon Drills для Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus