Український агробізнес у цифрах воєнного часу: песимістичні прогнози та оптимістичні досягнення

Український агробізнес у цифрах воєнного часу: песимістичні прогнози та оптимістичні досягнення
Український агробізнес у цифрах воєнного часу: песимістичні прогнози та оптимістичні досягнення
Джерело фото: Latifundist.com

Останніми місяцями у пресі значно збільшився потік тривожних матеріалів, присвячених проблемам аграрного сектору економіки України. Загрозливі оцінки ООН щодо голоду в світі доповнюють зведення з фронтів російсько-української війни. Дедалі більше пересічних людей починають розумітися на принципах роботи елеваторів, побудови логістичних  маршрутів українського експорту та відмінностях залізничних колій в Україні та Європі.

Як ООН голодом лякає, або Про реальні причини світової продовольчої кризи
Читати також

На початку червня на полях України завершилась посівна, яка була проведена аграріями на тлі окупації та звільнення територій, розмінування та паливної кризи, проблем виконання експортних контрактів тощо. Підводячи її підсумки Міністерство аграрної політики та продовольства України констатувало скорочення на 10-30% під посівами практично всіх культур.

Перша декада червня стала часом підведення підсумків посівної й в агрохолдингу АСТ. Одночасно цьогоріч оцінюють й результати роботи компанії в умовах війни. Ці підсумки  та результати  дозволяють реалістично, а не песимістично показати ситуацію  в українському агробізнесі.

Так, агрохолдинг АСТ в цьому році засіяв майже на 10 % землі більше, ніж в минулому році. З них близько 6 тис. га — це землі в областях, які потрапили під тимчасову окупацію. Загалом в колишніх Макарівському і Бородянському районах Київської області та Бобровицькому районі Чернігівської області майже 7 тис. га земель агрохолдингу  потребували розмінування, очищення від снарядів чи ретельної перевірки. Для цього підприємства агрохолдингу  спільно з спеціалізованими підрозділами провели обстеження та розмінування цих  сільськогосподарських угідь. Співробітники компанії доклали всіх зусиль, щоб  такі землі були засіяні до завершення посівної.

Посіви кукурудзи на полях АСТ

Не зазнала значних змін й загальна структура культур в сівозміні агрохолдингу. Збереглися посіви під соєю, яка є провідною культурою спеціалізації агрохолдингу АСТ. Вона як і кукурудза є цінною кормовою культурою для тваринництва. В сучасних умовах це має надзвичайне значення для потенційного заміщення кукурудзи на ринку кормів. Але компанія була змушена дещо зменшити посіви під кукурудзою, та це скорочення склало лише 30% від запланованого, а такі площі було замінено посівами соняшнику.

Посіви соняшнику на полях компанії АСТ

Від початку війни агрохолдинг не тільки зберіг робочі місця, але й прийняв на роботу 187 нових співробітників. Середня чисельність працюючих  під час війни в підприємствах групи компаній АСТ складає 2466  працівників на місяць. З початку війни до лав ЗСУ мобілізований 231 працівник агрохолдингу. Обов’язки таких працівників виконують, за можливості, їхні колеги. На підприємствах компанії започатковано програму з перенавчання працівників, створюються умови для прихистку і працевлаштування переселенців. Вкладом в перемогу АСТ також є сплачені податки до бюджетів різних рівнів і виплати до соціальних установ. За перший квартал компанією сплачено понад 70 млн грн податкових виплат, що цілком співставимо з показниками минулих років.

Не залишилась компанія осторонь допомоги ЗСУ та територіальним громадам,  підтримки вчорашніх працівників, а сьогоднішніх воїнів та їхніх сімей. Групою компаній АСТ вже передано до ЗСУ 32 транспортні засоби.  Крім цього, трали компанії пройшли  майже 160 тис. км перевозячи техніку  ЗСУ. Загалом підтримка української армії та тероборони сягнула вже близько $3 млн.

Весняньо-польові роботи на полях компанії АСТ

Ситуація в реальному агробізнесі дозволяє дивитись у майбутнє більш оптимістично. Істина завжди багатогранна. Істина в тому, що  для забезпечення продовольчої безпеки України та світу міжнародні організації і провідні держави світу мають докласти максимум зусиль для того, щоб деблокувати українські порти та  диверсифікувати шляхи постачання української аграрної продукції. Але істина й в щоденній праці українських аграріїв, які результатами своєї роботи доводять справедливість тих  меседжів, з якими міністерство економіки України навесні звернулось до українського бізнесу: «Мій фронт — моя робота» та « Хто не паше — той москаль».

Прес-служба компанії АСТ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus