Політ нормальний: чому літак кращий за обприскувач для внесення ЗЗР і добрив

Україна має багатий досвід використання с/г авіації, адже до 1991 р. с/г авіацією оброблялося до 7 млн га сільгоспугідь. На сьогоднішній день авіація сільськогосподарського призначення грає дуже важливу роль у с/г виробництві США, Канади, Бразилії, Аргентини та інших країн. На жаль, в Україні цей напрямок за останні 30 років занепав. Агровиробники не розвивали та втратили технологію використання літаків у вирощуванні культур та обробці ними полів.

Для успішної роботи будь-якого підприємства, його діяльність має бути ефективною. У 2022 р. через подорожчання на 20-50% і більше ЗЗР, палива, запчастин для техніки, зниження рентабельності виробництва сільськогосподарської продукції, загострилася потреба зменшення витрат на вирощування культур. Мінливе ринкове середовище і конкуренція вимагають від сільськогосподарських підприємств України пошуку і впровадження методів, які б підвищили ефективність їх функціонування в нових умовах. Сьогодні агровиробникам варто звертати увагу на кожен елемент агротехнології, що дає змогу зменшити витрати на вирощування культур. Пошук шляхів здешевлення елементів агротехнології приводить до розгляду перспективи розширення використання авіаційних методів обробки полів для підвищення врожаю с/г культур, розробки сучасних авіатехнологій вирощування.

Сергій Хаблак, автор блогу, доктор біологічних наук, агроном-консультант

Без використання с/г авіації неможливо надалі підвищити урожайність та зменшити витрати на вирощування культур з відповідною якістю кінцевого продукту згідно міжнародних стандартів. Це пов’язано з тим, що тільки с/г авіація може швидко реагувати на певні проблеми під час вирощування, а також показувати високу продуктивність у порівнянні із наземними видами транспорту та демонструвати неабияку ефективність.

Важливо зрозуміти, що при внесенні літаком не утворюються технологічні колії, на долю яких припадає 5-10% поля чи урожаю. Приблизно на 5 тис. га землі припадає 500 га технологічних колій, культура на цій площі просто витоптується. При урожайності соняшнику 3 т/га і вартості 1 т насіння 15,7 тис. грн, виходить недоотримання 1500 т насіння з 500 га вартістю 23,55 млн грн, або 588,75 тис. $ (курс 40 грн/1$ ).

Покупка літака і його використання окупиться за 3 роки тільки за рахунок відсутності технологічних колій, не беручи до уваги інші моменти, такі як шкода від невчасного внесення препаратів, через що втрачається мінімум 25% урожаю.

Використання самохідних обприскувачів при внесенні інсектицидів на кукурудзі від стеблового метелика, фунгіцидів, інсектицидів і десикантів на соняшнику, ріпаку і інших високорослих культурах малоефективне, через витоптування колесами значної кількості рослин (5-10% або наприклад 0,5 т/га зерна кукурудзи), що дорівнює або перевищує той поріг, що може нанести шкоди сам шкідник. Цікавим фактом не на користь використання самохідних обприскувачів, на який не звертають уваги є те, що ширина штанги не рівна ширині міжряддя. Через це потрібно робити перекриття і зміщати постійно навігаційну лінію в автопілоті для проходження самохідного обприскувача по міжряддю просапної культури чи працювати по діагоналі або поперек рядків з нульовим перекриттям, але з витоптуванням колесами рослин і створенням колій. Даний факт частково нівелює концепцію точного сигнала та мінімальних перекриттів при використанні самохідних обприскувачів в точному землеробстві.

Витоптування самохідним обприскувачем соняшника

Літак має логістичні переваги перед наземною технікою. Наприклад, внесення ґрунтового гербіциду після посіву соняшнику важливо провести протягом 1-3 днів до появи сходів культури. Часто, у кінці травня, випадають опади, що не дають можливості вчасно внести грунтові гербіциди після посіву. Водночас, висока вологість грунту на полі не заважає використовувати літаки, на відміну від самохідних обприскувачів, які через перезволожений грунт не зможуть заїхати у поле протягом декількох днів, а, коли дощі йдуть довгий час, то це тиждень і більше. Тому трапляються випадки, коли грунтові гербіциди на полі не встигають вчасно внести, що викликає чималі проблеми із забур'яненістю сходів. 

На внесення грунтових гербіцидів на площі 3 тис. га потрібно 2 самохідних обприскувача з продуктивністю 200 га на один обприскувач за зміну 8 годин. При цьому на внесення двома обприскувачами грунтового гербіциду на площі 3 тис. га потрібно 8 днів. Для обслуговування двох самохідних обприскувачів необхідно 2 водія, 4 трактори з 4 водіями з бочками для підвозу води чи робочого розчину, 2 паливозаправника, 2 охоронника з служби безпеки, 1 агроном для дотримання технології. Як мінімум, потрібно 11 працівників на 3 тис. га для внесення ґрунтового гербіциду. 

Для внесення ґрунтового гербіциду літаком потрібні: 1 пілот, 1 заправник, 1 агроном, 1 охоронник із служби безпеки. Усього — 4 співробітника. При внесенні літаком гербіциду робочий вузол встановлюється безпосередньо на злітно-посадковій смузі. Продуктивність літака 300 га за 1 годину при виливі робочого розчину 50 л/га. Виходить 1,2 тис. га за зміну 4 години (300 га х 4 години=1,2 тис. га). Потрібно 3 дні для внесення ґрунтового гербіциду на площі 3 тис. га. При цьому, опади не заважають внесенню препарата літаком. Таким чином, можна не зупиняти посів, коли утворився розрив між посівом і внесенням літаком грунтового гербіциду на відміну від внесення самохідним обприскувачем, коли часто приходиться зупиняти посів для своєчасного внесення гербіциду. 

При вирощуванні соняшнику мінімум 8 обробок замість самохідного обприскувача можна замінити і провести літаком: 

  1. Грунтовий гербіцид.
  2. Страховий гербіцид.
  3. Перша фунгіцидна обробка (10-12 листків).
  4. Друга фунгіцидна обробка (фаза 51-55).
  5. Третя фунгіцидна обробка (фаза цвітіння 60-69).
  6. Листкове підживлення 30% розчином карбаміду (з 4 до 8 годин ранку під час роси).
  7. Обробка інсектицидами в кінці цвітіння від шкідників.
  8. Десикація посівів, яку проблематично виконувати наземною технікою. 

Одна з головних переваг літака при виконанні усіх операцій — це вчасне внесення препаратів у правильні агротехнічні строки, що не можна зробити вчасно самохідними обприскувачами. Через це втрачається мінімум 25% урожаю культури. 

Авіаційний спосіб внесення хімікатів з технічної, господарської та економічної ефективності не поступається наземному, а за такими показниками, як продуктивність праці, можливість обробки на вологому ґрунті без ущільнення і руйнування його структури та пошкодження рослин, значно перевершує його.

Застосування авіаційних технологій має наступні переваги перед наземними: 

  1. Висока продуктивність (один літак здатен замінити 7-8 наземних обприскувачів; денне напрацювання одним літаком становить 1,5-3 тис. га).
  2. Дрібнокрапельне розпилення препарату дозволяє знизити його дозу витрати на 20-70%.
  3. Можливість за висоти польоту 1,5-5 м проводити агротехнологічні заходи у біологічно сприятливі терміни та дотримуватися оптимальних строків підживлення в складних метерологічних умовах.
  4. Виключення ущільнення грунту та пошкодження 5-10% посівів колесами наземних обприскувачів. 
  5. Один літак може закрити усі проблеми з обробки полів господарства із земельним банком 10-15 тис. га.

Літак для внесення засобів захисту і добрив на полях, який є альтернативою самохідним обприскувачам і розкидачам добрив

Втрати врожаю від невчасно проведеної обробки посівів від бур'янів, хвороб, шкідників можуть становити від 20 до 60%. Завдяки високій продуктивності, обробка посівів літаками дозволяє в стислі агротехнічні терміни контролювати чисельність шкідників на культурах, запобігати появі хвороб, боротися з бур'янами, тоді коли наземна техніка не може увійти в поле через високу вологість ґрунту, підвищувати якість урожаю за допомогою пізніх підживлень, не ушкоджуючи рослини. Крім того, авіація залишається незамінною у боротьбі з особливо небезпечними шкідниками — сараною та луговим метеликом, а також на десикації високостеблових рослин, наприклад, соняшника, кукурудзи.

Використання авіаобробок посівів підійме на новий рівень технології вирощування культур, підвищить урожайність на 20-30% і рентабельність виробництва.

Основні види авіаційно-хімічних робіт: 

  • внесення мінеральних добрив; 
  • обприскування сільськогосподарських культур проти шкідників;
  • боротьба з бур'янами;
  • десикація культур;
  • внесення трихограми. 

Боротьба із шкідниками та хворобами рослин ведеться розбризкуванням або розпилюванням пестицидів, або розкиданням отруєних приманок паралельними смугами з висоти 1-5 м. Обприскування проводять тими ж пестицидами, що і при наземних обробках, але більш концентрованими. Норма витрати робочої рідини до 50 л/га. Застосовується також дрібнокрапельне обприскування, що забезпечує високу ефективність при малих нормах витрати рідини (10-25 л/га), що підвищує продуктивність праці і знижує собівартість робіт. Насадження на схилах гір обробляють літаками. Особливості аеродинаміки деяких літаків дозволяють вести роботу на малій швидкості польоту і наносити пестициди на нижню сторону листя і в нижній ярус крон дерев. Обприскування проводять зазвичай вранці і ввечері. Ефективне внесення гербіцидів, інсектицидів, фунгіцидів, мікродобрив малими виливами робочого розчину (10-50 л/га) літаками вранці при наявності роси з 4 до 8 годин ранку. Отруйні приманки вносять і вдень. 

Для контролю бур'янів, посіви зернових злакових культур, кукурудзи, проса, льону, тощо обприскують водними розчинами або емульсіями гербіцидів з висоти 5-6 м навесні в терміни, встановлені агроправилами. Норма витрати гербіцидів 0,3-1,2 кг діючої речовини на 1 га; витрата рідини для злакових культур і кукурудзи 25-50 л/га.

Мінеральні добрива вносять головним чином при підживленні в період вегетації рослин, коли застосовувати наземні машини неможливо через перезволоження грунту після опадів або є небезпека пошкодження рослин колесами машин. Рівномірне розсівання гранульованих і порошкоподібних мінеральних добрив забезпечує високу ефективність підживлення, а велика продуктивність літаків дозволяє проводити її в кращі агротехнічні терміни. Порошкоподібні добрива вносять з висоти 10-20 м, гранульовані — 40 м. Для видалення листя (дефоліація) посіви культур опилюють або обприскують перед механізованим збиранням дефоліантами, які прискорюють утворення видільного шару на черешках і опадання листя.

Авіаобприскування давно широко використовуються у сільському господарстві багатьох країн. Внесення добрив за допомогою авіаційної сільгосптехніки є найзручнішим із безлічі різних способів. За допомогою легкої авіації можуть виконуватися такі с/г роботи, як: 

  • аеропосів; 
  • внесення мінеральних добрив та стимуляторів росту рослин; 
  • захист культур від бур'янів, хвороб та шкідників (обприскування гербіцидами); 
  • дефоліація (штучне видалення листя за допомогою спеціальних препаратів) та десикація (підсушування рослин з метою прискорення дозрівання);
  • моніторинг посівів. 

Літак може брати на борт близько 2-3 т засобів захисту. Це дає йому можливість без дозаправки дуже швидко оброблять величезні площі. Класична авіація вигідна на великих площах. Переваги обприскування літаком очевидні — висока оперативність та швидкість обприскування.

Отже, у порівнянні з наземними обприскувачами літак однозначно виграє за наступними пунктами: 

  1. Терміни робіт. Так, під час обробітку грунту добривами швидкість — 200-220 км/год, смуга охоплення 60 м. Трактор по полю так швидко їздити не вміє.
  2. Зменшення витрат засобів захисту і добрив за рахунок рівномірного розподілу по всій території. 
  3. Висока точність розпилення розчинів.
  4. Широкий радіус дії завдяки маневреності, можливість швидко переходити з однієї ділянки на іншу, в тому числі зі складним ландшафтом.
  5. Відсутність механічного пошкодження рослин і ущільнення грунту.

При організації процесу, що забезпечує безперебійну роботу у відповідних метеорологічних умовах денне напрацювання на один літак складає 1,5 тис. га і більше.

Підживлення азотними добривами ранньою весною забезпечує найбільш високі прибавки урожаю зернових. Найефективніше проводити підживлення коли грунт вологий, відразу після сходу снігу і неможливо зайти в поле наземною технікою. Ефективна боротьба за допомогою літаків з небажаною рослинністю, шкідниками та хворобами, десикація рослин. Відомо, що бур’яни дуже швидко розвиваються, значно випереджаючи розвиток культурних рослин. Їх насіння швидше проростає, а схід і молодняк, відтіняючи інші посіви, забирають у них світло, створюючи тим самим несприятливі умови.

Та головною перевагою авіаційної обробки є відсутність технологічних колій. На цих коліях зазвичай господарство втрачає до 5-10% врожаю. Літаку немає рівних при обробці високорослих рослин інсектицидами і фунгіцидами від хвороб і шкідників.

Використання самохідних обприскувачів для обробки полів більш звичне і доступне, але має ряд недоліків:

  1. Під технічними шляхами тракторів щороку гине частка врожаю (6-10%).
  2. Невисока швидкість роботи (100-200 га за 8 годин, а літак 1500-3000 га за 6 годин). Тобто літак в 15 разів швидше виконує роботу та може замінити до 8 самохідних обприскувачів. Розгорнути наземне обприскування швидко та покрити велику площу за короткий проміжок часу неможливо.
  3. Для обприскування схилів або важкодоступних місць наземне обприскування не підходить взагалі.

Сергій Хаблак, агроном, доктор біологічних наук

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus