На відновлення аграрного сектору після війни знадобиться 2-3 роки — Висоцький

Повноцінне відновлення українського аграрного сектора до довоєнних показників після завершення війни займе орієнтовно 2-3 роки.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, повідомляє прес-служба міністерства.

Він зауважив, що аграрний сектор багатогалузевий і, щоб відновити показники довоєнного періоду, знадобиться не один рік.

Тарас Висоцький

заступник міністра аграрної політики та продовольства

«Все залежатиме від напрямку агросектору. Звісно, найшвидший цикл відновлення – в рослинництві, хоча розмінування досить складна процедура. А також у птахівництві. Але, якщо скласти всі фактори воєдино, то, на жаль, повноцінне відновлення нашого агросектору займе орієнтовно 2-3 роки, залежно від типу виробництва. Це якщо говорити про показники довоєнних часів».

Щодо перебоїв із електроенергією, то, за словами Тараса Висоцького, у багатьох випадках вони є доволі критичними для аграрних виробників.

Читайте також: Як відбудовували агросектор після війни Німеччина, Італія та Велика Британія

«Ми маємо декілька стратегій: одна з них — це забезпечити виробництва генераторами. Також Міністерство наразі приймає заявки, зокрема, від тваринницьких ферм для включення їх у перелік критичної інфраструктури. Нам дуже важливо забезпечити електроенергією всі виробничі цикли», — наголосив чиновник.

Щодо того, як вплине на собівартість виробництва робота підприємств с/г на генераторах, Висоцький зазначив, що подорожчання буде незначним.

«Ми порахували, що підвищення коливатиметься на рівні близько 3-5%. Важливо, суттєвого зменшення виробництва за ці кілька місяців не відбувалося. Це є підтвердженням, що більшість аграріїв переналаштувались на роботу в скрутних умовах і продовжують працювати», — додав Висоцький.

Нагадаємо, що з 1 січня в Україні запрацювало мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) на землю. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus