Втрати від неякісного посіву коштують більше ніж оновлення техніки, або Що можуть оновлені сівалки TERRASEM

Втрати від неякісного посіву коштують більше ніж оновлення техніки, або Що можуть оновлені сівалки TERRASEM
Втрати від неякісного посіву коштують більше ніж оновлення техніки, або Що можуть оновлені сівалки TERRASEM

До сезону 2022 компанія PÖTTINGER вивела на ринок нове покоління універсальних посівних комплексів TERRASEM. У партнерському матеріалі для Latifundist.com компанія розповідає про фішки нової серії. Вона представлена модельним рядом машин з шириною захвату від 3 до 9 м, серія характеризується значними оновленнями конструкції, які забезпечують ряд переваг.

Мова йде, насамперед, про повністю нову систему розподілу потоків посівного матеріалу та добрив, а також багато додаткових «фішок».

Ціни на добрива зростають у всьому світі, то ж завдання, яке поставили перед собою інженери PÖTTINGER, — підвищити ефективність внесення добрив з посівом. Культури з коротким та довгим вегетаційним періодами потребують різних методів внесення стартових добрив, тому нове покоління TERRASEM може вносити добрива в рядок, в міжряддя та в рядок і міжряддя одночасно.

Більший бункер — більша продуктивність

Всі моделі нової серії TERRASEM зі збільшеним об’ємом бункера. Наприклад, об’єм бункера 6-метрової моделі V6000 DZ збільшено до 5,6 м³. Враховуючи поділ бункера 60:40, передній відсік тепер вміщує 3,35 м³, а задній — 2,25 м³.

Цікавим рішенням стали кришки бункера, які тепер не просто піднімаються, а опускаються вздовж стінки, що, здавалось би не обов’язкова опція, але, як і у випадку покриття iPhone, приємна. Виробник таким чином подбав, щоб кришки після тривалої експлуатації посівного комплексу залишилися на місці, а не стали жертвами потужного вітру чи стикування з біг бегами. Металеву решітку в бункері для зручності теж піднято до верху.

Завантаження сівалки біг-бегами відтепер теж стане зручніше. Для цього виробник подбав про боковий місток для оператора, який при складанні сівалки також складається.

Крім того, для роботи вночі серія оснащена ліхтарями LED, які освітлюють зону в бункері та біля дозаторів.

Кожній культурі свій тип внесення добрив: оновлення дозаторів

Як і в попередній серії TERRASEM, дозатори в нових моделях оснащені електричним приводом та виготовлені з нержавіючої сталі для роботи з добривами. Новинкою є оснащення дозаторів заслінкою, яка розподіляє потік посівмату або добрива до одного з двох або до двох одночасно розподільчих грибків. Тепер немає потреби в рухомій перегородці в середині бункера. Ви засипаєте у більший відсік те, що має більшу норму і направляєте потік від відповідного дозатора до потрібного розподільчого грибка (до балки посіву чи балки внесення добрив).

Культури з коротким вегетаційним періодом ефективніше використовують добрива, що розміщені в безпосередній близькості до насіння. Для посіву таких ви можете обидва потоки (і посівного матеріалу, і добрив) направити до розподільчого грибка, що відповідає за висівну балку. Якщо ви висіваєте без внесення стартових добрив (наприклад, сою), то можете обидва бункери заповнити посівним матеріалом і потоки від обох дозаторів так само направити в один розподільчий грибок. Цей же принцип можна застосувати для висіву суміші з культур різної фракції. Один відсік ви заповнюєте мілким насінням, а другий крупним. Таким чином норма висіву зберігається по всьому полю і ви попереджуєте ефект від протрушування мілкого насіння донизу бункера. Систему налаштування потоків, коли обидва дозатори забезпечують один розподільчий грибок називають Single shoot.

Жнива пізніх культур 2022: погодні примхи, якість соняшника та відкладання збору кукурудзи
Читати також

Культури з довгим вегетаційним періодом потребують більшої кількості добрив, але можуть страждати від безпосереднього контакту з ними (зростають ризики хімічного опіку). Для посіву таких культур ви можете потік від одного дозатора направити в один розподільчий грибок, а від іншого – в інший. Таким чином добрива будуть внесені чітко в міжряддя. Цю ж систему можна застосувати для посіву однієї культури під покривом іншої. Наприклад, висівати люцерну з міжряддям в 12,5 см та один рядок ячменю через кожні два рядки люцерни. Або висівати кострицю з потрійним рядом і меншим міжряддям 6,25 см і більшим 12,5 см. Систему налаштування потоків, коли кожен дозатор забезпечує окремий розподільчий грибок називають Double shoot.

Для культур середнього вегетаційного періоду та середніх норм внесення добрив можна застосувати систему Double Mix Shoot, за якої потік добрив розподіляється порівну між двома розподільчими грибками (посівного матеріалу та добрив.

Дозатори відсікаються від бункера герметичними заслінками. Це дає можливість замінити висівну котушку навіть за повного бункера. Над дозаторами розміщено герметичні ляди через які бункер зручно звільняти від залишків посівного матеріалу чи добрив.

Дотримання глибини висіву, як завжди, на відмінно: оновлення сошників

Ризики забивання сошників для внесення добрив знижено завдяки їхній оновленій конструкції — змінилося кріплення стійок і система налаштування притискного зусилля між анкером та диском.

Глибина посіву тепер налаштовується гідравлічно. Це можна зробити безступенево з кабіни трактора. Зі слів виробника, без змін залишилась лише балка висівних сошників, зокрема, система паралелограмного ведення, яка довела свою ефективність у попередніх втіленнях TERRASEM. Залишилося тільки випробувати цю машину в реальних українських умовах! І PÖTTINGER це зробили минулої осені.

Результати випробування оновленої сівалки TERRASEM

Ефективність посівного комплексу з оновленої серії TERRASEM в Україні вперше випробували минулої осені на посіві озимої пшениці на базі 28 підприємств з різних регіонів. Посів відбувався з середини вересня по кінець жовтня. Польова схожість не надто відставала від лабораторної і, в більшості підприємств була понад 90%. Вересневі посіви проводилися з зниженими нормами висіву і пішли в зиму добре розкущеними. Жовтневі мали менше шансів на кущення, тому висівалися з більшими нормами. Всі 28 посівів зайшли в зиму з високою та достатньою густотою стояння продуктивних стебел. Втрати перезимівлі становили до 5%, що вказує на хороший розвиток восени. Більшість підприємств отримали прибавку до врожаю в порівнянні з їх стандартною системою посіву озимої пшениці.

Комплектація з ґрунтообробним знаряддям

Модельний ряд TERRASEM представлений сівалками з інтегрованим ґрунтообробним знаряддям та без нього. Окремі органи ґрунтообробних агрегатів теж прийняли апгрейди.

  • Х-подібне розташування дисків дискової борони — не пропустить ні сантиметру ґрунту

Мова йде про саме ті 510 мм диски, які добре зарекомендували себе у попередніх генераціях посівних машин Terrasem. Х-подібне розміщення забезпечує обробіток ґрунту, при якому передній ряд дисків переміщує ґрунт назовні, а задній — до центру посівного комплексу. Стик посередині агрегату обробляється Wave-диском, розміщеним на другому ряді.

  • Правки в розміщенні сошників

Дисково-анкерні сошники для внесення добрив та висівні дводискові сошники Dual-Disc встановлені дзеркально відносно середини машини.

Зручність управління сівалкою і додаткові «плюшки»

Комфорт управління і налаштування — ще один важливий чинник, який дозволяє швидко потоваришувати з машиною. Оновлена серія сівалок TERRASEM дозволяє здійснювати з терміналу:

  • Гідравлічне налаштування глибини внесення добрив та глибини висіву.

Як гарний орієнтир для оператора, після калібрування системи на рівній площадці на дисплеї з'являються показники глибини у відсотковому відношенні.

  • Налаштування тиску на сошники посіву.

Тиск на сошники внесення добрив залишається стабільним — близько 180 кг/сошник. Через зміну тиску в системі гідропневматичних акумуляторів можна встановити тиск на посівні сошники від 40 до 120 кг/сошник.

  • Зміну глибини висіву насіння та внесення добрива.
  • Керування опційним маркером.
  • Складання сівалки в робоче чи транспортне положення
  • Встановлення глибини роботи фронт борду для вирівнювання перед дисковою бороною.
  • Піднімання і опускання робочих органів на розворотах.

І це багато опцій, які можна здійснювати не виходячи з трактора порівняно до старих моделей TERRASEM, в яких з терміналу можна було налаштувати лише глибину роботи дискової борони з механічною шкалою.

Важливо і те, що оновлені сівалки TERRASEM використовують протокол ISOBUS, а тому можуть експлуатуватися як зі стандартним терміналом трактора, так і терміналами Power Control, Expert 75, та CCI 1200 для одночасного відображення всіх функцій і трактора і сівалки.

Якщо ж всього переліченого мало, користувач може розглянути самостійний апгрейд стандартної комплектації додатковими інструментами, які пропонує виробник.

Це різні варіанти навіски та телескопічне дишло, які, до речі, підходять і до попереднього покоління TERRASEM, також розрихлювачі колії трактора, вирівнююча шина фронт борд, опорні колеса на краях крил.

Є опція для прихильників смугового обробітку ґрунту Strip-till — два ряди Wave дисків з міжряддям 12,5 см та 16,7 см відповідно до міжряддя сошників.

Для підсіву сидератів чи внесення мікродобрив є варіант дооснастити малою пневматичною сівалкою TEGOSEM 500 об’ємом 500 л.

Є й інші корисні дрібнички, які стануть в нагоді для зручності роботи. Наприклад, дооснащення 4 LED ліхтарями для освітлення зони дискової борони та висівної шини, щоб краще працювати вночі або ящиком для зберігання набору для калібрування сівалки і додаткових котушок.

В цілому, інженери PÖTTINGER подбали про все, щоб зробити експлуатацію сівалок TERRASEM простішою, збільшити їхню продуктивність і водночас підвищити якість висіву. Адже успіх посівної — це висока польова схожість, дружність сходів і швидкий стартовий розвиток — три чинники, які гарантують високий потенціал врожаю. А втрати від неякісного посіву коштують більше, ніж оновлення техніки.

Прес-служба компанії PÖTTINGER для Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus