Західний кордон і «зерновий коридор» лихоманить. Що буде з агроекспортом?

Українському зерну у ЄС не раді
Джерело фото: Latifundist.com

Майбутнє українського агроекспорту не було під такою загрозою з березня 2022 року. Аналітики Barva Invest підсумовують ситуацію та діляться своїми прогнозами та сценаріями.

1. Спочатку коротка передмова, щоб бути на одній сторінці:

З початку повномасштабного вторгнення ЄС нам сильно допомогли скасуванням мит та квот і це дозволило експортувати зерно хоч якось в умовах відсутності морського сполучення. З появою можливості експорту морем (Зернова Ініціатива), експорт суходолом все одно не втратив популярності, завантаження цього напрямку лише трохи спало у порівнянні з піковими показниками, які Україна демонструвала восени. Що стосується Дунаю, то тут Україна продовжує ставити рекорди експорту.

Все це відбувається в умовах неповноцінно функціонуючого морського експорту. Темпи експорту морем обмежені не портовими потужностями, а кількістю перевірок суден в Босфорі, цей процес успішно саботує росія.

Тому навіть без проблем на кордоні, Україні не вистачає всіх наявних зараз експортних шляхів, щоб до появи наступного врожаю вивезти весь експортний потенціал зернових, олійних культур та продуктів переробки. А це означає, що в Україні постійно пропозиції більше, ніж наявного попиту.

Судно SANITA S у порту «Чорноморськ» 30 березня 2023 року

Тому зниження можливостей експортувати до/через наших європейських сусідів означає, що тепер ми залежимо ще більше від Зернової угоди. При перепідписанні у березні 2023, росія зробила ультиматум для ООН в 60 днів (18 травня). До цього моменту росія очікує на зняття тих санкцій, які, на її думку, обмежують російське агро + добрива. Тобто в питанні морського експорту ми залежимо від країни-терориста та здатності безпомічного ООН в на чолі з Гуттерішем щось із цим вдіяти. Нагадуємо, що з березневого підписання, ООН так і не спромоглось дати чітку відповідь учасниками ринку що буде у разі спливання терміну російського ультиматуму.

Навіть в умовах повномасштабної війни, Україна вирощує в 2-5 разів більше зерна та олійних, ніж самі споживаємо всередині країни. Це означає що виробники зможуть продати 50-80% врожаю. Звичайна компанія і при значно менших показниках збанкрутує.

Тож враховуючи, що в України через місяць буде цейтнот щодо «зернового коридору», а зараз в нас активні спроби заблокувати єдиний альтернативний шлях, то, як каже пан Тарас Чмут «стало гірше».

2. Які сценарії розвитку розглядаємо

 

Кордон стоп

Цей сценарій повної зупинки вважаємо малоймовірним, оскільки навіть зараз попри купу новин з боку наших європейських сусідів, рішення щодо зупинки імпорту ввела Польща, Словаччина та Угорщина. При цьому на урядовому рівні все ще вирішується питання щодо транзиту, і попередні дані позитивні. Також офіційних обмежень ще не було з боку Болгарії (розглядає питання) та Румунії (поки що на диво відмовчується). Але звісно, що транзит нам сам по собі мало допоможе, і загалом важливо щоб був доступ хоча б до Констанци. Враховуючи, що через пару місяців новий врожай пшениці (по якій Румунія наш конкурент), їхній порт буде забитий власним зерном і шанси, що ми продемонструємо суттєві показники влітку — мінімальні.

Кордон перезапуститься

Єврокомісія виступила проти того, що окремі країни ЄС накладають самотужки обмеження і це дійсно суперечить законам ЄС. Але насправді ми з вами розуміємо, що де-юре та де-факто це різні речі. Так, навряд європейські уряди не знають регуляції ЄС, тому ймовірно що вся ця історія навколо заборон — це спроба посадовців вислужитись перед електоратом (фермерами), та показати що це не вони погані, а Єврокомісія. І ймовірно, що врешті ситуація врегулюється з точки зору законодавства. Але ми з вами знаємо, що де-юре та де-факто це різні речі, й в урядів є інструменти, щоб протидіяти поставці українського зерна. Навіть зараз кордон по суті зупинився. Авто ще їдуть, але попит сильно впав, і всі очікують на вирішення ситуації.

Додаткові перевірки на кордоні, додаткові папери, «знаходження» некондиційного зерна — все це можна робити, не порушуючи чинні закони ЄС та WTO. Крім того, ЄС все ж дозволяє країнам-учасникам самостійні обмежуючі заходи, якщо вони доведуть, що імпортовані товари підривають внутрішній ринок.

Маємо говорити правду — мільйони тонн нашого зерна не можуть не позначатись на ринках наших сусідів, тож довести це буде неважко. В будь-якому випадку — ми очікуємо, що експорт суходолом буде йти гіршими темпами, ніж торік. Причини — як наявний супротив з боку країн ЄС, так і банальне насичення внутрішнього ринку пропозицією, через що нові закупки будуть повільніші. А також потенційно «нормальна» погода по кукурудзі — торік все ж була посуха і ЄС треба було більше імпортного зерна.

Море стоп

Найстрашніший для України варіант. Море — це можливість експорту на дальні напрямки (де наш попит і зосереджений). Море — це можливість зменшити витрати на логістику. Море — це можливість збуту продукції для тих малих фермерів, що продовжують продавати на сусідній елеватор.

На відміну від суходолу, ми цілком допускаємо, що Україна може опинитись в ситуації, коли морський експорт повністю зупиниться.

Море перезапуститься, але росія попʼє кров.

Варіант, до якого Україна вже звикла — росія до останнього тягне, робить неоднозначні заяви, що на період в кілька тижнів зупиняє новий попит на українське зерно. А потім Угода продовжується і Україна експортує своє зерно, сплачуючи кошти за простої суден в Босфорі та Мармуровому морі.

Інспекція судна представниками СКЦ

Сподівання, що «зерновий коридор» продовжиться також підтримує той факт, що за кілька днів до російського «дедлайну» в Туреччині пройдуть президентські та парламентські вибори. Ердоган продовжує захищати свій імідж «рятівника світу від голоду», крім того, погода в Туреччині посушлива і прогнози врожаю погіршуються (завтра на вебінарі про це поговоримо). Ймовірно, що він більш зацікавлений в продовженні Зернової угоди, ніж ООН, крім того, йому потрібно буде розв'язувати це питання (чи показати значні успіхи) до російського дедлайну, який буде пізніше за вибори (18 та 14 травня відповідно).

Море перезапуститься в ще гіршому режимі.

росія неодноразово звинувачувала Україну, що ми веземо врожай в ЄС, а не до «найбідніших країн». Те, чому ці найбідніші країни не купують зерно (та і навіщо голодній країні 60 тис. т фуражної кукурудзи та танкер соняшникової олії) — під питання очевидно не ставиться.

Але в будь-якому випадку, європейські обмежуючі заходи явно посилили позицію росії в переговорному процесі по «зерновому коридору». Тому можемо стати очевидцями нав’язування додаткових умов по експорту нашого зерна. Якими б вони не були, це погіршить наші експорті показники.

Структура експорту «зерновим коридором» станом на 18 квітня 2023 року. Джерело: ООН

Підсумовуючи — ситуація буде ставати гіршою, ніж вона була місяць тому, і цей процес незворотній.

Єдиним дійсно позитивним фактором будуть блискучі перемоги України саме на фронті. Це має оживити західний ринок, якому «набридло» що Україна обороняється. Але ці успіхи не означатимуть покращення ситуації з морським експортом — цілком ймовірно що це навіть погіршить становище на морі. Також ми з вами маємо розуміти, що український контрнаступ може і не бути успішним чи достатньо успішним. Все це також буде позначатись на ситуації із морським експортом. Тож, віримо в ЗСУ, сподіваємось на краще, але продовжуємо радити продавати.

Аналітики консалтингової компанії Barva Invest

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus