Осіння посівна близько. Як налаштувати сівалку


Джерело фото: Poettinger

Старий жарт про автомобілі говорить, що європейські легкові авто покращували кожного року, а жигуль лишався незмінним, тому що «він одразу вийшов хорошим і в ньому просто немає чого покращувати». Схожа історія трапилась і з механічними зерновими сівалками. В нашій уяві це «сівалка зернова» чи простіше «СЗ». А поміж тим, в Європі цей концепт значно еволюціонував і сучасні механічні зернові сівалки можуть набагато більше. 

В господарств від 500 га лідируючі позиції на українському ринку займають пневматичні посівні комплекси. Фермери із 50-500 га теж мають отримати сівалку, яка забезпечить їм конкурентоздатність у якості посівів і при цьому із нижчими інвестиційними витратами. Такою технікою може бути начіпна механічна сівалка Poettinger Vitasem ADD. 

Передпосівний обробіток 

Дворядний культиватор Poettinger Fox

Припустимо, ви висіваєте сою по осінній оранці. Поле вільне від пожнивних решток. Завдання передпосівного обробітку підрівняти фон, знищити пророслі бур’яни, аерувати та прогріти ґрунт на глибину посіву. Тут найкращим вибором буде дворядний культиватор Poettinger Fox. Навісивши на коток культиватора механічну сівалку Vitasem, отримуємо невибагливу посівну комбінацію під трактор в 160-170 к.с. 

Коротакобазовий дисковий лущильник Poettinger Fox D

Або ж ви висіваєте озиму пшеницю в пожнивні рештки сої. Тут культиватор може забитися пожнивними рештками, тому оптимальним вибором буде коротакобазовий дисковий лущильник Poettinger Fox D. Навісивши на коток дискової механічну сівалку Vitasem, отримуємо посівну комбінацію не схильну до забивання та з високою якістю посіву  під той самий трактор в 160-170 к.с. 

Ротаційна борона Poettinger Lion

Чи ви висіваєте ріпак по свіжій оранці. Задача розбити груду, вирівняти та присадити ґрунт. Тут вам в допомогу прийде ротаційна борона Poettinger Lion. Обробіток на глибину до 28 см з оптимальним рихленням кришенням та достатнім зворотнім ущільненням. Начеплена на коток механічна сівалка Vitasem перетворює це знаряддя в посівну комбінацію для трактора в 210-220 к.с. Обов’язковими вимогами до трактора є достатня потужність гідравліки та передній баласт. 

Кожне з цих знарядь (культиватор, дискова та ротаційна) може використовуватись як окремий агрегат. В залежності від сівозміни та завдань ви можете мати якесь одно з них, чи повний комплект. Концепт Poettinger Vitasem доволі універсальний і може замінити значну частину техніки на вашому господарстві. 

Бункер для насіння 

Великий об'єм бункера (1 000 л для моделі 3 м та 1 400 л для 4 м) дозволяє не часто зупинятися для завантаження. Не велика висота та великий отвір завантаження дозволяють завантажувати машину будь-яким чином — ківшом, шнеками, мішками чи біг-бегом. Датчик рівня заповнення вчасно підкаже, коли потрібно зупинитися для завантаження.

Обтічна форма та нижнє розміщення висівних забезпечує висів до повного спорожнення. Над кожним висівним є перегородки. Таким чином, навіть при посіві на схилах посівмат не зрушить в сторону, а буде доступний в кожному сошнику.

Для подачі текучого посівмату над висівними можна розмітити обертальну мішалку, а для менш текучого — маятникову. Так ми попереджуємо утворення заторів навіть при висіві самих в'язких травосумішей. Мілке насіння може примагнічуватися до пластикових насіннєпроводів. Тоді рівномірно відмірене насіння буде потрапляти в сошник не рівномірно, буде страждати рівномірність розподілу в рядку. Саме тому використовується металеві насіннєпроводи, що не утворюють статичного магнітного поля.  

Рівномірний висів культур різної фракції 

Пневматичні сівалки мають різні висівні котушки для різних культур. Їх легко замінювати, бо їх 1-2 шт на машину. В механічних сівалок окрема котушка на кожен сошник, їх багато і замінювати під кожну культуру займе багато часу. В той самий час, не можливо користуватися однією котушкою для посівмату різних фракцій. Для мілкого насіння комірки будуть надто глибокими і буде страждати рівномірність розподілу. Для крупного — комірки надто мілкими і спричинятимуть механічне пошкодження посівмату. То як же вирішити це питання? 

Poettinger Vitasem має систему в якій поєднано три види висіву — для крупного насіння, для мілкого та унікальний верхній висів. Котушка під кожен сошник має чотири ряди — три ряди по 12 комірок для крупного насіння та один ряд на 24 комірки для мілкого насіння. Це дозволяє висівати норму від 1,5 до 400 кг/га. 

Для висіву крупного насіння потрібно відкрити заслонку навпроти трирядної котушки, для мілкого — однорядної. Для верхнього висіву однорядка котушка закривається, трирядна привідкривається і змінюється напрямок обертання валу котушок. Таким чином кулачок на кожній комірці підхоплює одну насінину та переносить її в насіннєпровод. Ви маєте ефект точного висіву на механічній зернові сівалці. Точність розподілу дозволяє працювати з наднизькими нормами. Верхній висів оптимально підходить для круглого мілкого насіння діаметром 1,8-2,8 мм (наприклад, маку чи гібридів ріпаку).  

Налаштування норми висіву 

Приводний редуктор має дві шестерні (більшу та меншу), одна з яких фіксується штопором на валу, а інша вільно обертається. Фіксування однієї з двох шестерень змінює норму висіву в два рази. Таким чином налаштовуються межі норми висіву. Норма висіву налаштовується ручкою у відсотках від 0 до 100 (рекомендовано налаштовувати від 10 до 90%, за крайніх положень варто змінити ведучу шестерню). На ляду бункера наклеєна табличка відповідності культури, норми та налаштування ручки. Це робить налаштування швидким та зручним. 

Ричагом насіннєпроводи від’єднуються від висівних і під ними розміщується піддон. Спеціальною ручкою ви прокручуєте висівний вал, монітор фіксує кількість обертів. Якщо норму висіву доводиться налаштовувати часто, то рекомендується опційний електричний привод для калібрування. Після необхідної кількості обертів висівного валу, посівмат зсипається з піддону та важиться. Факт порівнюється з планом, вносяться корективи в позицію ручки налаштування норми. Таким чином досягається точність дотримання норми висіву. Фактичне відхилення складає менше 1%. 

Дотримання глибини посіву 

Максимальний врожай можливий лише при мінімальній конкуренції. Для цього рослини повинні зійти дружно, тобто, бути посіяними на однакову глибину. Сівалка Poettinger Vitasem ADD оснащена дводисковими сошниками діаметром 350 мм зі зміщенням в 25 мм. Такий концепт чітко тримає глибину. Передній диск розрізає ґрунт, а задній очищає посівне ложе. Кожен сошник оснащено індивідуальним опорним прикочуючим колесом діаметром 350 мм та шириною 50 мм.

Колесо має велику пляму контакту та не прогрузає навіть в рихлий легкий ґрунт. Сошники розведено в два ряди за допомогою двох ліній кріплення. Зміщення рядів в 30 см забезпечує високу прохідність без забивання при вузькому міжрядді в 12,5 см. Тримачі сошників однакової довжини, а отже, і тиск на них передається однаковий. Тиск до 50 кг на сошник налаштовується централізовано. Налаштування глибини посіву також централізоване механічне безступеневе від 0,5 до 6 см. За сошниками встановлюється штригельна борона, що налаштовується за висотою та кутом атаки для закриття вологи. 

Який врожай отримаємо?

Врожай формують три фактори:

  • кількість рослин на га,
  • кількість зернин на рослині,
  • маса тисячі зернин.

Якісний посів має сильний вплив на кількість рослин на одиниці площі, середній вплив на кількість зерен на рослині і не має впливу на МТЗ. Якісний посів — це півтора фактори формування врожаю з трьох, це 50% успіху. 

Незалежно від попередника та умов на полі, передпосівний обробіток має забезпечувати тверде посівне ложе, рівний агрофон та посівний горизонт з мілкою фракцією і без пожнивних решток.

Концепт Poettinger Vitasem ADD пропонує під кожне поле свій ґрунтообробний агрегат для оптимального передпосівного обробітку, замість «зоопарку» техніки, кілька універсальних машин.

Високий врожай завжди передбачає мінімальну конкуренцію між рослинами. Цього можна досягти за дружної появи сходів, чіткого дотримання норми та глибини висіву і оптимального розподілу площі живлення. Poettinger Vitasem ADD гарантує точне дотримання глибини посіву за допомогою дводискових сошників з опорними колесами, чітке дотримання норми з рівномірним розподілом для всіх культур від маку і до гороху за допомогою трьох різних систем висіву та оптимальний розподіл площі живлення при посіві на міжряддя в 12,5 см.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus