Не росія, так шкідники, або Як захистити своє зерно

Фумігація ефективна при обробці зернових, бобових, олійних та інших культур

Джерело фото: anchorpest-uae.com

За півтора роки повномасштабної війни в Україні терористичні дії рф спричинили катастрофічні наслідки різних масштабів. На жаль, одним з таких наслідків є суттєве зменшення обсягів експорту зернових та олійних культур, що в свою чергу призвело до накопичення залишків минулорічного врожаю у господарствах, елеваторах та терміналах.

Тривале накопичення зернових на складах та у транспорті є ідеальними умовами з їжею для різних шкідників. При всьому тому, що наші аграрії знайомі з правилами зберігання зернових, ще в довоєнний період при зберіганні щороку втрачалось від 3% до 25% зібраного врожаю. 

Причиною тому є різні комірні шкідники, яких у наших широтах налічується понад 150 видів. Найбільш поширені шкідники зерна та зернової продукції в нашій країні — комірний та рисовий довгоносики, зернівка, хрущаки, зерновий точильник, різні борошноїди, вогнівки, борошняний кліщ та багато інших. Потенціал комах до розмноження величезний, тому при тривалому зберіганні зерна їх популяція збільшується, а апетити зростають. Але й це ще не все.

Комірний довгоносик

Згідно з дослідженнями НУБіП, при заселенні зерна комірним довгоносиком суттєво знижуються якісні показники. Саме дослідження ми не наводимо, воно є в публічному доступі, візьмемо лише висновки: «У лабораторних умовах цей шкідник у зерні пшениці за 9 місяців розвитку дає потомство, яке становить 6211 особин. Один комірний довгоносик за своє життя з'їдає близько 1 г зерна, а його потомство — 1 кг. Зараженість зерна пшениці комірним довгоносиком впливає майже на всі показники якості зерна пшениці, що значно погіршує їх»

Зараження шкідниками може статися не тільки в польових умовах, а й у заражених складських будівлях, автотранспорті, збиральній техніці, залізничних вагонах. Також птахи та гризуни можуть стати джерелом зараження. Нашими інспекторами вже неодноразово фіксувалися випадки зараження вантажу при автомобільних та залізничних перевезеннях.

Інспекторами вже неодноразово фіксувалися випадки зараження вантажу при автомобільних та залізничних перевезеннях

Найкращий варіант аналізу якості зерна та ступені зараженості, це, звичайно ж, аналіз у лабораторних умовах. Щоб знизити ймовірність зараження, необхідний жорсткий контроль зерна на всіх етапах від приймання з полів, зберігання, навантаження, транспортування до експортного відвантаження.

Стратегія захисту зернових від шкідників ґрунтується на дотриманні режимів зберігання, проведенні комплексів профілактичних заходів та заходів щодо винищення шкідників. До профілактичних заходів ми можемо віднести фізичне очищення складських приміщень, від старих запасів, зернового пилу та іншого, разом з вологою, аерозольною дезінсекцією та фумігацією.

Волога дезінсекція — обприскування інсектицидом у вигляді водного розчину, емульсії чи суспензії. Вологу дезінсекцію проводять за допомогою ранцевих чи моторних обприскувачів. Обприскують прискладську територію на відстані не менше ніж 5 м від стін будівель. Тимчасові сховища, навіси, пристосовані для зберігання продовольства, підсобні приміщення та інші будівлі, що не піддаються герметизації.

Аерозольна дезінсекція — розчин інсектициду розбивається на дрібні частинки спеціальними парогенераторами, отримана аерозольна хмара у вигляді туману або пари (залежно від яких парогенераторів застосовуються: холодного або гарячого туману) розпорошується по всій площі і тримається в повітрі, поступово осідаючи. Частинки інсектициду легко проникають у всі важкодоступні місця: верхні та нижні галереї, приямки норій, завальні ями, вентиляційні канали.

Фумігація є основним способом знезараження рослинної продукції

Фумігація — метод боротьби зі шкідниками шляхом повного заповнення об'єму газоподібними пестицидами (фумігантами), які задушують чи отруюють шкідників. Фумігація є основним способом знезараження рослинної продукції. При зберіганні зернових обробка спеціальним газом (фумігантом) є обов'язковою. Фумігація зерна створює в приміщенні, в якому проводиться обробка, необхідну концентрацію речовини (фуміганту), що знищують шкідників та мікроорганізми. Від впливу фуміганту гинуть не лише дорослі особини, а й личинки всіх шкідників.

Фумігація ефективна при обробці зернових, бобових, олійних та інших культур. Для фумігації застосовуються препарати на основі фтористого водню — фосфіну. Фосфін — один із фумігантів, який фактично не сорбується зерном, зернобобовими та іншими сільськогосподарськими продуктами, має запобіжний запах і не акумулюється в організмі людини; внаслідок високої розсіяності не утримується на відкритих просторах, небезпечні концентрації його створюються лише ізольованих обсягах.

Для проведення якісної фумігації мало просто розкидати фумігант, потрібно правильно визначити дозування, розрахувати ефективну експозицію, підібрати метод фумігації та зробити закладку препарату. 

Будемо відвертими, що елеватори іноді самі фумігують зерно не лише в складах, чи авто, а й у вагонах. Але чи дотримуються вони всіх правил, включаючи правильну кількість фуміганту і час експозиції. Наприклад, у нашій практиці, як сюрвеєра, ми з таким неодноразово зустрічалися. Але питання вартості таких ризиків?! Скільки таких вагонів мали проблеми на кордоні чи в місці розвантаження? Історія замовчує…

Буквально цими вихідними ми зіткнулися з історією, коли при завантаженні вагонів, майстер елеватора самостійно фумігував вантаж, при цьому не маючи ніяких засобів індивідуального захисту. І саме цікаве, проводив фумігацію без попередження для нашого співпрацівника саме у в той час коли він інспектував даний вантаж. Це все є недотримання правил та норм безпеки. 

Хочемо нагадати, що всі ці роботи належать до робіт підвищеної небезпеки, організація, яка їх виконує, повинна отримати дозвіл від «Державної Служби України з Питань Праці», а фахівець фумігаційної компанії має пройти навчання у «Державній Службі України з Питань Безпечності Харчових Продуктів та Захисту Споживачів» та отримати допуск на право проведення робіт з пестицидами та агрохімікатами. Препарати, що застосовуються, повинні бути ліцензовані на території України, а співробітники забезпечені засобами індивідуального захисту.

У зв’язку з цим, закликаємо вас звертатись тільки до кваліфікованих постачальників фумігаційних послуг, особливо коли мова йде про взаємодію з небезпечними матеріалами. Бережіть себе та близьких, та пам’ятайте: безпека – понад усе.

Андрій Єфімов, співзасновник та директор «Блек Сі Сюрвей»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus